MNOGE TRUDNICE SU ŽRTVE AKUŠERSKOG NASILJA, ĆUTI I TRPI NIJE REŠENJE: OVO su prava žena na porođaju, OVO uradite ako ste UGROŽENE!

patnja i bol

MNOGE TRUDNICE SU ŽRTVE AKUŠERSKOG NASILJA, ĆUTI I TRPI NIJE REŠENJE: OVO su prava žena na porođaju, OVO uradite ako ste UGROŽENE!

Društvo -

Tragična priča Marice Mihajlović iz Šida koja je doktora M.M. optužila za akušersko nasilje i to da je odbijao i da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici zbog čega se, nakon sati i sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, usled čega je i preminula ubrzo nakon rođenja, rastužila je celu Srbiju.

Marica Mihajlović
foto: Privatna Arhiva

Međutim, ovaj slučaj otvorio je u javnosti ponovo pitanje akušerskog nasilja, ali i prava koje trudnice i porodilje, po zakonu, imaju. Portal Bebac naveo je precizno sva prava koje trudnice i porodilje imaju i koje bi svaka žena, koja ide da se porođa, trebalo da zna.

Elena Novakov, beba, umrlica, Marica Mihajlović
foto: Privatna arhiva

- Prave informacije biće vam od velike koristi. Važno je da znate da niste nemoćne, da "ćuti i trpi" nije rešenje, da imate pravo na adekvatnu brigu i negu i da u slučaju povrede prava imate kome da se obratite - navode na ovom portalu, dajući detaljna objašnjenja.

  • Na porođaju imate pravo da budete informisane o svom zdravlju i zdravlju svoje bebe

- Pre, tokom i nakon porođaja imate pravo na sve vrste informacija o stanju svoga zdravlja, zdravlja bebe, kao i da sve te informacije dobijete blagovremeno i na način koji je u vašem najboljem interesu.

  • Imate pravo da znate ime, prezime, funkciju medicinskih radnika sa kojima dolazite u kontakt tokom boravka u porodilištu

- Imate pravo na informaciju o imenu i prezimenu i profesionalnom statusu zdravstvenih radnika, odnosno zdravstvenih saradnika koji učestvuju u preduzimanju medicinskih mera i postupaka tokom porođaja.

  • Na porođaju imate pravo na kvalitetnu uslugu i human odnost

- Svaka žena koja uđe u porodilište ima pravo na blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, u skladu sa zdravstvenim stanjem i utvrđenim stručnim standardima. Pravo na kvalitet zdravstvene usluge podrazumeva odgovarajući nivo pružanja zdravstvenih usluga i humanog odnosa prema pacijentu.

Porođaj
foto: Shutterstock
  • Imate pravo da budete bezbedni na porođaju

- Svaka žena treba da se oseća sigurno i da bude bezbedna na porođaju, a porodilišta su u skladu sa tim dužna da prate savremene tokove zdravstvene struke i nauke, kako bi se rizici porođaja sveli na minimum.

  • Pre svake intervencije koja se sprovodi nad mojim telom, zdravstveni radnici su dužni da vas o tome obaveste i zatraže vaš pristanak

- Pre donošenja bilo kakve odluke u vezi s predloženom medicinskom merom, imate pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika dobijete sve informacije koje su vam potrebne za donošenje konačne odluke o pristanku ili nepristanku. Po pravilu, nad vašim telom ne sme se preduzeti nikakva medicinska mera bez vašeg pristanka. Za invazivne dijagnostičke i terapijske medicinske mere potreban je pisani pristanak.

  • Na porođaju imam pravo da mi se u što je moguće većoj meri umanje bol i patnja

- Svaka trudnica i porodilja ima pravo na najviši nivo olakšanja patnje i bola, saglasno opšteprihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima, što podrazumeva i terapiju bola i humano zbrinjavanje.

  • Imate pravo na naknadu štete

- Ukoliko dođe do stručne greške zdravstvenog radnika, odnosno zdravstvenog saradnika prilikom porođaja, te vi kao pacijent pretrpite štetu na svom telu, ili do pogoršanja vašeg zdravlja dođe usled stručne greške, imate pravo na naknadu štete. Pravo na naknadu štete niko vam ne može unapred isključiti ili ograničiti.

  • Kome da se obratite ukoliko smatrate da su vaša prava ugrožena

- Pacijent koji smatra da mu je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, ili da mu je postupkom zdravstvenog radnika, odnosno zdravstvenog saradnika, uskraćeno neko od prava iz oblasti zdravstvene zaštite, ima pravo da podnese prigovor zdravstvenom radniku koji rukovodi procesom rada (načelnik odeljenja) ili direktoru zdravstvene ustanove, odnosno osnivaču privatne prakse ili savetniku za zaštitu prava pacijenata (Pravo na prigovor).

Kurir.rs/Bebac.com/Preneo: R. K.

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track