ZBOG TRAUME NA POROĐAJU SVAKA 10 PORODILJA U SRBIJI VIŠE NE ŽELI DA RAĐA: Babice neljubazne, lekari ponižavaju, a najgore je OVO!
Foto: Shutterstock

TORTURA U PORODILIŠTU

ZBOG TRAUME NA POROĐAJU SVAKA 10 PORODILJA U SRBIJI VIŠE NE ŽELI DA RAĐA: Babice neljubazne, lekari ponižavaju, a najgore je OVO!

Društvo -

Tragična sudbina porodilje Marice Mihajlović koja je doktora M.M. optužila za akušersko nasilje i to da je odbijao i da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici zbog čega se, nakon sati i sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, usled čega je i preminula, potresla je javnost i otvorila ponovo pitanje o akušerskom nasilju, kao i o odnosu medicinskog osoblja prema ženama tokom porođaja.

Marica Mihajlović
foto: Privatna Arhiva

Mnoge žene u Srbiji tvrde da su se zdravstveni radnici tokom porođaja loše ophodili prema njima, da su bili neljubazni, grubi, da nisu dobijale adekvatnu pomoć kada im je bila potrebna, a slične rezultate pokazalo je i istraživanje "Sloboda Rađanju - istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji", koje je u Srbiji 2015. godine sprovelo udruženje Centar za mame.

Ovo istraživanje je deo regionalne akcije "Sloboda Rađanju", čiji je cilj da skrene pažnju javnosti na prava žena na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2.583 žena koje su se porodile na teritoriji čitave Srbije pokazalo je da više od polovine ispitanica nije imalo porođaj kakav su želele (56 odsto) i očekivale (55 odsto), niti su imale kontrolu tokom porodaja (68 odsto).

Čak 47 odsto žena je izjavilo da doktori nisu poštovali njihove želje, a sa 39 odsto ispitanica nisu našli za shodno ni da se predstave, niti da im objasne porođajne postupke (42 odsto). Skoro svakoj trećoj ženi (29 odsto) doktor se nije ni obraćao tokom porođaja, već je samo davao naređenja medicinskom osoblju.

Za 36 odsto ispitanica, babica uopšte nije bila dostupna kada im je bila potrebna, dok je prema 24 odsto njih babica bila potpuno neljubazna i nepodsticajna. Medutim, istraživanje je pokazalo da i kada su tu, u 57 odsto slučajeva, babice se uopšte ne savetuju sa porodiljom prilikom donošenja odluka o postupcima u porođaju, a u 53 odsto slučajeva se ni ne predstavljaju punim imenom i prezimenom.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo i da je samo 37 odsto žena imalo "privilegiju" da odluči kako želi da se porodi. Medicinsko osoblje je čak kod 60 odsto žena probušilo vodenjak, a kod 51 odsto žena su fizičkim pritiskom izgurali bebu iz porodilje.

bebe, dojenje
foto: Shutterstock

Kad je reč o savetima nakon porođaja, čak 68 odsto žena nije dobilo strpljivo i profesionalno objašnjenje medicinskog osoblja u vezi sa dojenjem novorođenčeta, kao ni korisne i praktične informacije o budućoj nezi bebe (64 odsto ispitanica).

Istraživanje je, takođe, pokazalo da kod trećine ispitanica (33 odsto) iskustvo sa porođaja je pogoršalo generalno raspoloženje, a kod 19 odsto i lično viđenje sebe. Iskustvo na porođaju imalo je i negativan uticaj na odnos sa partnerom kod 14 odsto ispitanica, a na seksualni život u čak 27 odsto slučajeva. Kada je reč o odnosu sa bebom, njih 7 odsto je izjavilo da im je iskustvo sa porođaja pogoršalo odnos, a najgore je što je čak njih 11 odsto zbog lošeg iskustva odlučilo da nikad više ne rodi dete.

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track