"NEMAMO POVERENJA U NJIH, PA SE O OVOME PRIČA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA" Ko će pružiti pravdu porodiljama koje su ostale BEZ BEBA?
Foto: Kurir televizija

akušersko nasilje

"NEMAMO POVERENJA U NJIH, PA SE O OVOME PRIČA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA" Ko će pružiti pravdu porodiljama koje su ostale BEZ BEBA?

Društvo -

Da podsetimo, obdukcija bebe Elene, čija majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Marica Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

"Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava", otkrila je Marica.

Ovaj slučaj pokrenuo je lavinu ispovesti žena koje tvrde da su iskusile akušersko nasilje. Više o ovoj temi diskutovale su gošće "Pulsa Srbije" advokatica Ivana Soković Krsmanović i psihološkinja Jasmina Mihnjak.

Marica Mihajlović, beba, Sremska Mitrovica
foto: Kurir televizija

Ministarka zdravlja kaže da je još uvek prerano da se donose zaključci, pa je Soković prićala o rezultatima nakon obdukcije, s obzirom na to da nakon ovakve izjave ne znamo tačan obdukacijoni nalaz:

- Prvo moram reći da je meni kao advokatu nezahvalno da govorim o pojedinačnom slučaju za koji nisam imala uvid u spis predmeta, pa ne mogu da govorim na osnovu nekih spekulacija ili izjava u medijima. Koliko sam upoznata, doktor je u pritvoru, protiv njega je pokrenut krivični postupak i smatram da je to neophodno prepustiti pravosudnim organima. Neozbiljno je u medijima na takav način komentarisati stvari koje su u nadležnosti pravosudnih organa. Svaka od tih tumačenja i izjava može biti opasna i može uticati na krivični postupak.

Potom je rekla da se sklanja fokus sa sistemskog problema akušerskog nasilja:

- Mislim da je zbog toga i ozbiljnosti ove teme zaista neophodno da se svi suzdržimo i da svoje izjave odgovorno dajemo. Smatram da se baca fokus, i da se sklanja, sa sistemskog problema akušerskog nasilja i to jedno potpuno ćutanje i oglošenje svih institucija. One imaju pravo i dužnost da reaguju u ovakvim slučajevima

01:55

NEMAMO POVERENJA U SISTEM, PA SE O OVOME PRIČA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA Sagovornici Kurir TV: Njihove izjave im mogu naškoditi

Mihnjak je dala savet kako žena da se izbori za prava, odnosno kako da se ne plaše za vođenje naredne trudnoće:

- Upravo kako je i sagovornica rekla, u pitanju je problem nedostatka sistema u tome, jer svi znamo kako bi trebalo da se pravosudno završe ovakve stvari. Nemamo poverenja u taj sistemm zbog toga se žene plaše, pa se zato oglašavaju na društvenim mrežama jer se to pokazalo učinkovito. Toliko smo puta apelovali, toliko istraživali, imamo primere i dobre prakse kako to može da se sprovede, a nadležni ne reaguju. Ovoj temi se pristupa tek kada bude lavina reakcija na društvenim mrežama.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track