Srce naše bebe kuca u drugom detetu

Prvo dete donator srca u Srbiji

Srce naše bebe kuca u drugom detetu

Društvo -
Kada smo izgubili sina, želeli smo da što manje roditelja oseti taj bol i zato smo donirali Reljine organe, kažu roditelji

BEOGRAD - Malo dete velikog srca!Relja Đorđević je prva beba u Srbiji čije je srce posle smrti donirano drugom detetu. Kada su roditelji izgubili svog jednoipogodišnjeg sina, želeli su da produže živote bolesnoj deci, pa su sve njegove organe donirali.- Kada nam je sin preminuo, osetili smo ono što nijednom roditelju ne bismo poželeli, zato smo rešili da Relja spase drugu decu. Rekli su nam da je on prvo dete u Srbiji čije je srce donirano. On je naš junak, njegovo srce kuca u nekom drugom detetu i ponosni smo što je spasao nečiji život. Želja nam je da upoznamo dete koje nosi Reljino srce, tako bismo osetili deo njega, ali rekli su da je njegovo srce poslato u Evropu - pričaju Dejan i Smiljana Đorđević, roditelji malog heroja.Drama u ŽarkovuRelja je bio potpuno zdravo i napredno dete. Početkom avgusta dobio je temperaturu, proliv i povraćanje, roditelji su ga odmah odveli u Dom zdravlja u Žarkovu, gde su dobili uput za specijalistu na Institutu za majku i dete i savet da primi infuziju.- Na Institutu ga je primila doktorka Nataša Savić, ispipala mu je stomačić, pogledala ga i rekla nam da se naspava i odmori. Iako smo je upozorili da je klonuo i da je dosta slab, nije je zahtevala nikakve dodatne analize, a rekla je i da je nepotrebna infuzija koju su prethodno propisali lekari. Vratili smo se kući, skidali mu temperaturu, ali je njemu bilo sve lošije - kažu roditelji. Iako su pozvali Hitnu pomoć, dobili su odgovor da niko ne može da dođe jer u Hitnoj postoji samo jedan pedijatar za ceo Beograd. Sutradan je mali Relja potpuno klonuo.Borba za život- Kada smo videli da našem detetu mnogo nije dobro, uputili smo se kolima ka Tiršovoj, ali bilo je kasno. Dete mi je preminulo na rukama dok smo se vozili do klinike u Tiršovoj. Suprugu, koji je vozio, nisam smela da kažem da naš Relja više ne diše. Srce mi se sledilo kada je počeo da krklja, a zatim se ugasio.Na dečjoj klinici u Tiršovoj pokušali su da ga spasu, reanimacijom su mu vratili srce u funkciju i šest dana su se borili za njegov život, ali, nažalost, smrt je bila jača - u suzama pričaju roditelji i pitaju se ko je kriv za smrt njihovog deteta i da li je odgovornije lečenje moglo da ga spase.

Relja Đorđević
Relja Đorđević

Uradili smo sve što trebaNa Institutu za majku i dete rečeno nam je da je učinjeno sve što treba.- Mi nemamo nikakve veze s tim. Taj slučaj je zaključen, a sve što je bilo potrebno, učinjeno je - rekli su na Institutu.

Kroz drugu decu živeće i ReljaDo sada u Srbiji nije bilo dece koja su donirala srce. Drugi organi su donirani, ali Relja je prvi donator srca u našoj zemlji.- Dali smo saglasnost da se koriste svi njegovi organi, koštana srž, rožnjače, jetra, bubrezi. Njega ne možemo da vratimo, ali možemo da spasemo drugu decu. - kažu Smiljana i Dejan, verujući da će organi njihovog malog anđela produžiti živote drugoj deci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track