HOĆE LI I U SRBIJI ISTA MARKA ČOKOLADE BITI UKUSNA KAO I U NEMAČKOJ: Nova EU regulativa o kvalitetu i roku trajanja robe!
Foto: Profimedia

uskoro

HOĆE LI I U SRBIJI ISTA MARKA ČOKOLADE BITI UKUSNA KAO I U NEMAČKOJ: Nova EU regulativa o kvalitetu i roku trajanja robe!

Društvo -

Evropski parlament usvojio je direktivu kojom se potrošači u Evropskoj uniji štite od nepoštenih manira proizvođača i trgovaca. Vesna Perinčić iz Unije potrošača rekla je za Jutarnji program RTS da je doneta odluka da se reši značajan problem: "Proizvodi traju određeno, programirano vreme, a posle moraju da se menjaju".

Takozvani programirani kvarovi su iz ugla potrošača nedopustivi jer im se nameću veliki troškovi kupovine novih tehničkih proizvoda. Nedopustivo je i ekološki, objasnila je Perinčić i istakla da je u odnosu potrošača i prodavaca najvažnija transparentnost.

TV, program, Tv Program, televizor
foto: Shutterstock

- Zaista je uočen veliki problem u svim zemljama, ne samo vezano za jedno područje. Proizvodi traju određeno vreme, programirano vreme, a posle moraju da se menjaju. To je prepoznato kao nedopustivo i sa stanovišta potrošača jer im se nameću veliki troškovi obnove tih tehničkih proizvoda, takođe i sa stanovišta zaštite životne sredine - rekla je Perinčić.

Perinčić objašnjava da je potrebno da se regulativa, koja stupa za dve godine, usaglasi sa propisima i predlozima ali i sa proizvođačima, koji nisu oduševljeni zbog toga.

Sve lažne tvrdnje o ekološkoj ispravnosti proizvoda, uštedi energije i programiranom roku trajanja, odnosno programiranim kvarovima će biti proverene i regulisane.

Mašine programirane za 2,5 hiljade pranja

veš, Veš Mašina, Pranje Veša
foto: Shutterstock

Evropsko udruženje za zaštitu potrošača navodi da su mašine za veš programirane da obave 2,5 hiljada pranja, televizori da rade 20 hiljada sati, mobilni telefoni dve godine, pegle četiri, a frižideri i šporeti od 7 do 10 godina.

- Sada će proizvodi morati da imaju tačno vidljivu oznaku koji je rok trajanja predviđen, dakle kolika je komercijalna garancija proizvođača, pa će onda potrošač moći da se lako opredeli u prodajnom objektu - pojasnila je Perinčić direktivu EU.

U propisima i Zakonu o obligacijonim odnosima Srbije, navodi se da kupac ima pravo da zahteva kako od trgovca, tako i od proizvođača da za sve vreme trajanja garantnog roka otkloni uočene nedostatke u funkcionisanju tehničkog proizvoda, objašnjava Perinčić.

Tehnička roba treba da bude transparentno opisana, tvrdi Perinčić.

sojino ulje, ulje, čokolada, žena
foto: Profimedia

- Najvažnija je transparentnost jer od potrošača se ne može očekivati da bude sumnjičav, dakle njemu moraju svi podaci biti jasno predočeni da bi napravio ekonomsku odluku koja je za njega najoptimalnija - rekla je Perinčić.

Izmena regulative EU se odnosi i na dvojni kvalitet robe što sagovornica takođe smatra nedopustivim jer potrošač očekuje da - ako je uzeo neku poznatu marku da je i kvaliteta kakav se i reklamira.

- Svedoci smo da posebno na području srednje i istočne Evrope tehnički proizvodi, ali i ostali, prehrambeni, kao i hemija, kućna ili kozmetika - imaju znatno slabiji kvalitet nego, na primer, u Austriji ili u Nemačkoj - zaključuje sagovornica iz Unije potrošača.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track