OTAC DANAS DAJE ĆERKI BUBREG, A MAJKA SINU SUTRA: Lekari u Tiršovoj obavljaju dve žive transplatacije koje se retko rade!
Foto: Shutterstock

ZNAČAJAN PODUHVAT

OTAC DANAS DAJE ĆERKI BUBREG, A MAJKA SINU SUTRA: Lekari u Tiršovoj obavljaju dve žive transplatacije koje se retko rade!

Društvo -

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj danas i sutra dvoje dece će transplatacijom dobiti nove bubrege od roditelja. Osamnaestogodišnjoj devojčici će bubreg danas dati otac, a sedamnaestogodišnjem dečaku će davalac biti majka.

Transplantacije od živih donora obaviće hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike uz podršku stručnjaka iz Londona i radiće se raditi u dve sale.

Dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije i v. d. direktor Univerzitetske dečje klinike Beograd, kaže za Kurir da tim koji će obaviti transplataciju čine hirurzi svetskog ranga iz Londona.

- Dr Nikos Kesaris, dečji transplantacioni hirurg, dr Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle, i dr Jelena Stojanović, nefrolog, koji će u saradanji sa našim hirurzima, anesteziolozima, nefrolozima, radiolozima I transfuziolozima i medicinskim sestrama obaviti ove dve trasplantacije. U četvrtak su konzilijarno naši stručnjaci sa timom iz Londona pregledali pacijente koji su budući kandidati za transplantaciju, i doneće odluku o definitivnom terminu za sledeću transplantaciju. Dva tima rade, u jednoj sali će se raditi uzimanje organa, a u drugoj će devojci taj organ biti presađen - objašnjava dr Dučić.

Siniša Dučić, Dečja klinika Tiršova, masakr, osnovna škola
foto: Kurir TV

Prema njegovim rečima, prednost ovog tipa transplantacije od živih donora je laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok.

- To je pre svega ogroman značaj za obolele pacijente, kojima će se značajno promeniti na bolje kvalitet života, a samim tim i za njihove roditelje. Veliki značaj je i za sve članove transplantacionog tima iz Beograda, koji će imati priliku da rade sa najboljim iz ove oblasti u Evropi, da prošire svoja znanja. I naravno ogromna ušteda za državu, jer ove pacijente nećemo morati uputiti u inostranstvo gde su troškovi lečenja izuzetno veliki - naglašava dr Dučić.

BROJKA

  • više od 100 transplatacija do sada urađeno u "Tiršovoj"

Inače, stručnjaci iz Londona će ove zahtevne operacije kod nas sprovesti zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i jedne od najpoznatijih svetskih bolnica u Londonu.

Rekonstrukcija dojke, Operacija, Hristina Obradović, Naučnice
foto: Shutterstock

- Univerzitetska dečja klinika u Beogradu je od 2001. godine započela sa transplantacijama, i transplantirano je preko 100 pacijenata. Što se tiče same metode koja se primenjuje prilikom transplatacije je ono što je jako značajno da se uzimanje bubrega, takozvana eksplantacija obavlja laparoskopski. Veliki su benefiti od laparoskopije, minimalan rez, minimalna manipulacija sa bubregom koji se odsgtranjuju, brz postoperativni oporavak roditelja - objasnio je dr Dučić i naglasio da su novine pre svega laparoskopska eksplantacija, koju nismo radili pre dolaska hirurga iz Engleske.

- Moram naglasiti da su uključeni adultni urolozi sa Vojno medicinske akademije sa idejom da što pre ovladaju ovom hirurškom tehnikom.

Bonus video:

10:28

SRBIJO POMOZI! JELENI JE HITNO POTREBAN NOVAC ZA TRANSPLATACIJA BUBREGA: Njena ispovest za Kurir će vas ostaviti bez teksta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja