KAKO JE HILANDAR DOBIO IME: Šta povezuje maglu i 1.000 papinih vojnika sa srpskim svetim mestom! I kakva je uloga jednog monaha
Foto: Shutterstock

KAKO JE HILANDAR DOBIO IME: Šta povezuje maglu i 1.000 papinih vojnika sa srpskim svetim mestom! I kakva je uloga jednog monaha

Društvo -

Manastir Hilandar nalazi se na Svetoj Gori, na kojoj se nalazi ukupno 20 manastira, 17 grčkih, po jedan ruski, bugarski i srpski.

Obnovljen je 1198. godine zahvaljujući Rastku Nemanjiću, potonjem Svetom Savi i njegovom ocu Simeonu (Stefanu Nemanji).

Izgradio ga je grčki monah Georgije Hilandario, po kome, zapravo i nosi ime. Georgije Hilandario verovatno je bio brodovlasnik ili kapetan trgovačkog broda koji se u Romejskom carstvu, odnosno Vizantiji, nazivao helandion.

Crkva, Hilandar
foto: Shutterstock

Ipak, postoji i zanimljiva legenda prema kojoj je ime nastalo na drugaciji nacin. Ona kaže:

- Papa je 1204. godine došao na Svetu Goru sa namerom da je stavi pod svoju vlast i da u nju uvede katoličanstvo. Zadobio je mnoge manastire, ali ne i Hilandar. Zato je papa na njega udario sa 1.000 vojnika - priča legenda:

- Plan je bio da jedni krenu sa severa, a drugi iz pravca juga. Baš te noći pala je gusta magla na manastir da su ga vojnici mimoišli i udarili jedni na druge, svako misleći da su pred njim kaluđeri koji su izašli da se brane.

Otuda narodno tumačenje imena: od grčke reči hiljadu i magla.

Kurir/Švrćkanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track