Gej parada se sprema, Dveri ne daju

Neizvesno

Gej parada se sprema, Dveri ne daju

Društvo -
"Nadamo se da neće biti parade, a ni izložbe koja provocira sve ljude. Organizatori se iživljavaju nad nama znajući da nećemo nasilno da reagujemo"", rekao je Glišić

BEOGRAD - Član Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao je v da se organizatori spremaju za 6. oktobar za kada je zakazana Parada ponosa, dok je Vladan Glišić iz pokreta ""Dveri"" naveo da se nada da do parade, ali planirane i izložbe švedske umetnice neće doći.

""Nadamo se da neće biti parade, a ni izložbe koja provocira sve ljude. Organizatori se iživljavaju nad nama znajući da nećemo nasilno da reagujemo"", rekao je Glišić.

Ukazujući da izložba švedske autorke Elizabete Olson Vali, koja će biti organizovana u toku Prajd nedelje ""nipodaštava vrednosti"" i "vređa prava vernika i religioznih ljudi", on je naveo da će podići krivičnu prijavu ukoliko bude izložbe.

Glišić je istakao da se nada da će državni organi reagovati po tom pitanju, tvrdeći da se ne radi o cenzuri ili uzurpaciji slobode umetničkog ižražavanja.

On je naveo da je protiv parade jer se svuda pretvara u ""Paradu skaradnosti"" i da nije problem priča o zaštiti homoseksualaca od diskriminacije.

""Odmah dajemo ponudu da ne bude parade i da se ne igramo sa tim promocijama ideologije homoseksualizma, nego da sednemo posle toga za sto gde ćemo videti šta država može da ponudi kao mehanizme zaštite homoseksualaca od diskriminacije"", rekao je Glišić.

On je naveo da parada ne treba da bude zabranjena zbog bezbednosti, ali da ukoliko se to desi, znači da imamo odgovorne političare koji promišljaju kao državnici koji se ne povlače pred huliganima.

Stojanović je odbacio optužbe da je izložba švedske umetnice provokacija i ukazao da je izložba 1998. godine krenula da obilazi svet i da jeste izazivala debate.

Navodeći da se radi o umetnosti, a ne o provokaciji, Stojanović je naveo da smatra da je to savremeno post moderno prikazivanje religije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track