SVI ZNAMO KAKO JE LAZANSKI IZGLEDAO, A DA LI ZNATE KAKVA JE FACA BIO NJEGOV OTAC: Penzionisan je sa samo 43 godine, evo zbog čega

SVI ZNAMO KAKO JE LAZANSKI IZGLEDAO, A DA LI ZNATE KAKVA JE FACA BIO NJEGOV OTAC: Penzionisan je sa samo 43 godine, evo zbog čega

Društvo -

Miroslav Lazanski bio je poznat u celoj bivšoj Jugoslaviji, proslavio se posebno kao vojni analitičar. Preminuo je u avgustu 2021. dok je službovao kao ambasador u Rusiji. Svi, manje-više znamo ponešto o njemu.

Za mnoge žene je bio šmeker, a znate li kako je izgledao njegov otac? Opasna faca, rekli bismo. Posebno u Nije ni čudo što se Velinka iz Visokog zaljubila u njega.

Miroslav i Vladimir Lazanski
Miroslav i Vladimir Lazanskifoto: ATAImages, arhiva

Vladimir je bio Slovenac, inžinjerac u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Nemački napad 1941. dočekao je na južnim granicama ka Albaniji, a kada su nacisti zauzeli Skoplje sa Englezima se povlačio u Grčku.

Bio je među 500 oficira koji su krenuli iz Kalamte brodom oko Peloponeza kada ih je potopila mina. Udavilo se i poginulo ih je 440, od toga tri generala, a Vladimira je eksplozija, kako je Miroslav pričao za Sputnjik, bacila u vodu. Na obali su preživele sačekali Nemci i sporveli ih u logor.

Ostao je u zarobljeništvu do 1945, a penzionisan je sa 43 godine kao bivši kraljev oficir, jer novim vlastima u Jugoslaviji nije bio potreban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track