PROBNI TEST IZ MATEMATIKE: Đake mučila šestoratrana prizma, sabiranje novčanica, kao i koliko košta 250g, ako je 1kg 850 dinara!
Foto: Marina Lopičić

PROMA male mature, čak 17 zadataka na zaokruživanje

PROBNI TEST IZ MATEMATIKE: Đake mučila šestoratrana prizma, sabiranje novčanica, kao i koliko košta 250g, ako je 1kg 850 dinara!

Društvo -

Učenici osmog razreda u Srbiji danas su polagali probni test iz matematike na kome su poslednja tri zadatka, prema rečima đaka, bila najteža i zadala su muke mnogim budućim srednjoškolcima.

Kurir je razgovarao sa učenicima Osnovne škole "Drinka Pavlović" koji ističu da su zadaci na zaokruživanje i dopunjavanje bili laki, ali i da im računica i geometrija nisu išle od ruke. Takođe, kažu da se nisu dovoljno pripremali za ovaj test jer smatraju da imaju još dosta vremena do završnog ispita u junu. Većina malih maturanata završila je test za u proseku oko sat i 15 minuta.

- Test je bio prelak, od 20 zadataka 17 je bilo na zaokruživanje ili dopunjavanje. Poslednja tri su bila računska i tu je moralo da se razmišlja. Olakšavajuća okolnost je bila i ta što je jasno navedeno da li treba zaokružiti jedan ili dva odgovora. Međutim, mnogi učenici nisu razumeli tekst nekih zadataka te je tu bilo muke. Bila je jedna reč u nekom od primera za koju čak ni dežurni nastavnik nije znao šta znači. Te zadatke nismo uradili, ostalo nam je sigurno tačno. Bar smo videli kako izgleda i bolje ćemo naučiti do juna - kaže nam jedna učenica, dok drugi učenik dodaje:

škola, đaci, ispit, test, polaganje, mala matura, polaganje male mature
foto: ATA Images

- U jednom zadatku je bilo da se izračuna koliko košta 250 grama nekog sastojka ako kilogram iznosi 850 dinara. Tu sam se zbunio i morao da računam grame.

Đaci su bili saglasni sa tim da im je gometrija bila najteža.

- U poslednjem zadatku je bila geometrija i neki čudan oblik koji nisam znao da prepoznam, a kamoli da uradim - kaže nam jedan učenik, dok njegova vršnjakinja objanjava da je u zadatku bila šestostrana prizma i da se napišu formule što ni ona nije znala da reši:

Kalendar male mature

  • 23. mart test iz srpskog jezika i izbornog predmeta
  • 8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta
  • 17. jun završni test iz srpskog jezika
  • 18. jun završni test iz matematike
  • 19. jun završni test iz predmeta po izboru
  • 21. jun preliminarni rezultati male mature
  • 24. jun konačni rezultati male mature
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis
  • 1. jul Konačna raspodela daka po školama

- Što se tiče računice bio je i zadatak u kome je trebalo izračunati zbir novčanica, na primer jedna od 500, 100 i po 50 dinara, što nas je takođe zbunilo - kaže nam učenik koji danas polaže geografiju, koju je odabrao jer mu se učinila najlakšom na prošlogodišnjem završnom ispitu.

mala matura
foto: Marina Lopičić

Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Probni završni ispit ima dve funkcije

- Probni završni ispit ima dve osnovne funkcije. Prva je da kandidati i osoblje u školama isprobaju sve procedure u realizaciji završnog ispita, kako bi na završnom ispitu u drugoj polovini juna ove godine sve funkcionisalo kako treba i bez greške. Druga je da daci testiraju svoje znanje i otkriju eventualne propuste, kako bi ih uz dodatne napore i ucenje do juna ispravili - navodi se na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenike osmoletki sutra od devet sati čeka polaganje probnog testa iz srpskog jezika i izbornog predmeta. Završni ispit mali maturanti polažu od 17. do 19. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track