NUKLEARNA MEDICINA JE BUDUĆNOST U LEČENJU PACIJANATA: Po oveme je Rusija već u 22. veku! Srbija potpisuje memorandum o saradnji!
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka na najvećem forumu nukelarne energije na svetu

NUKLEARNA MEDICINA JE BUDUĆNOST U LEČENJU PACIJANATA: Po oveme je Rusija već u 22. veku! Srbija potpisuje memorandum o saradnji!

Društvo -

Ministarka zdravlja Danica Grujičić učestvuje danas u Sočiju u Rusiji na Međunarodnom forumu ATOMEXPO 2024 posvećenom globalnoj upotrebi nuklearne energije.

Obraćajući se brojnim učesnicima na Plenarnoj sednici Foruma, ministarka Grujičić je prvo izrazila saučešće Rusiji i ruskom narodu zbog žrtava terorističkog napada koji se nedavno dogodio u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Danica Grujičić
foto: Ministarstvo zdravlja

U svom obraćanju, govoreći o nuklearnoj medicini koju je uvek isticala kao budućnost u lečenju pacijenata, ministarka Danica Grujičić je istakla da ćemo uskoro sve više zdravstvenih problema moći da rešavamo upravo uz pomoć ove grane medicine.

- Kada je reč o onkologiji i lečenju onkoloških pacijenata dostignućima nuklearne medicine, Rusija je već zakoračila u 22. vek. Kada sam nedavno razgovorala sa vašim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom koji nam je bio u poseti, rekla sam da Ministarstvo zdravlja i Srbiju interesuje upravo primena nuklearne medicine - istakla je ministarka Grujičić.

Danica Grujičić
foto: Ministarstvo zdravlja

Susret sa Peterom Sijartom

Naši stručnjaci idu u Mađarsku

Grujičićeva se srela sa kolegom iz Mađarske, ministrom spoljnih poslova Petrom Sijartom. Tom prilikom otvorile su se brojne mogućnosti saradnje u oblasti zdravstva, posebno u oblasti onkologije, s obzirom da i Srbija i Mađarska imaju veliki broj obolelih i veliku smrtnost od onkološih oboljenja.

Posebna tema bila je saradnja u oblasti nuklearne medicine, jer Mađarska ima razvijen Centar za nuklearnu medicinu u Debrecinu. U tom smislu, bilo je reči o poseti naših stručnjaka ovom Centru.

Forum okuplja predstavnike 75 država, 4.500 učesnika, među kojima su ministri i predstavnici vladinih agencija, predstavnici najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojni međunarodni stručnjaci. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije će u Sočiju potpisati i Memorandum o saradnji sa kompanijom „Rosatom“, globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima.

Danica Grujičić
foto: Ministarstvo zdravlja

Na panelu su učestvivali:Aleksej Lihačov - generalni direktor Rosatoma, Peter Sijarto - ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske, Sama Bilbao Leon - generalni direktor svetske nuklearne agencije, Alnarslan Barjaktar - ministar energetike i prirodnih resursa Turske, Rafael Mariano Grosi - generalni direktor internacionalne atomske agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja