HEROJ SA KOŠARA NE ZABORAVLJA KRVAVO PROLEĆE: "Noću ih sanjam, bude mi preteško, imali smo samo jedan cilj"
Foto: RINA

HEROJ SA KOŠARA NE ZABORAVLJA KRVAVO PROLEĆE: "Noću ih sanjam, bude mi preteško, imali smo samo jedan cilj"

Društvo -

Prošlo je 25 godina od krvavog aprila kada je ratne 1999. godine na Košarama živote izgubilo preko 100 srpskih boraca.

Karaula Košare bila je najteža tačka za odbranu Kosova i Metohije od prodora tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). A na nju su poslati mladići koji su te godine služili redovan vojni rok.

Heroj sa Košara
foto: RINA

Poslati su na Košare sa svojih 19, 20, 21 godinom. Mladi, srčani i, najstrašnije od svega, bez ikakvog iskustva u borbama i ratovanju.

Iako su prošle dve ipo decenije, teška ratna sećanja još su živa za Vladimira Ilića koji sa svojim saborcima prošao golgotu.

Heroj sa Košara
foto: RINA

- Kada smo tada došli do karaule, dočekali su nas vidno izmučeni graničari i očekivali su da im možemo pomoći. I mi smo tako mislili ne znajući da je sa druge strane mnogo moćnija i brojnija vojska, ali ipak nismo posustali. Kretali smo se napred, započinje priču ovaj heroj sa Košara.

Heroj sa Košara
foto: RINA

U retkim časovima dokolice u valjevskoj kasarni, Vladimir je počeo da vodi dnevnik, ne sluteći da će to biti jedini izvor onoga što su on i njegovi drugovi proživeli te kobne godine braneći svoju zemlju.

- Bili smo kao jedan, delili smo sve što se moglo deliti - od municije, hrane, mokre odeće i obuće, jednostavno to nas je spasilo. Nismo mi bili toliki heroji, koliki smo bili drugari i prijatelji. Spasilo nas je to što smo čuvali jedan drugog. Imali smo samo jasan cilj, da spasemo živu glavu, da spasimo tu karaulu i da spasimo vojnike sa nje. Nažalost, mi smo već drugi dan imali pogibiju vodnika, gde smo se kasnije trudili da izvučemo njegovo telo, jer nismo hteli da njegovo telo ostane gore, i od Vaskrsa do Đurđevdana trajalo je njegovo izvačenje. Sve ove dane ponovo proživljavam, noću ih sanjam i to bude jako teško, kaže Vladimir.

Heroj sa Košara
foto: RINA

Iako je za mlade vojnike rat bio nepoznanica, borili su se hrabro i neposustajući. Vladimir danas kroz svoje priče oživljava sećanja na dane čemernog proleća i prijatelje sa kojima je proveo najteže trenutke.

Heroj sa Košara
foto: RINA

- Rešio sam da sam napišem knjigu baš onako kako sam tada pisao. Kao jedan dvadesetogodišnjak koji ništa ne zna ni o pisanju, ni o ratu. Jedino sada imam osećaj da će to biti jedina iskrena knjiga o bici, u njoj ću pisati sve o velikim prijateljstvima, hrabrosti tih mladih vojnika, zaključuje Vladimir.

Kurir.rs/Rina

Bonus video:

02:03

SPASILO NAS NEZNANJE PROTIV KOGA SE BORIMO Heroj sa Košara: Dobili smo komandu ranom zorom, a ono što smo zatekli...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track