SAVEZNIŠTVO SRBA I FRANCUZA KRVLJU ISKOVANO NA BOJNOM POLJU: Zajedno se borili i zajedno defilovali slobodnim Beogradom (VIDEO)
Foto: Prinscreen

Predsednici Vučić i Makron učvršćuju saradnju

SAVEZNIŠTVO SRBA I FRANCUZA KRVLJU ISKOVANO NA BOJNOM POLJU: Zajedno se borili i zajedno defilovali slobodnim Beogradom (VIDEO)

Društvo -

U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije - nisu samo reči sećanja na herojsku prošlost, već zavet i osnova na kojoj gradimo sadašnjost i koračamo zajedno u budućnost i nove pobede, naveo je predsednik Aleksandar Vučić na Instagram nalogu.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić
Emanuel Makron i Aleksandar Vučićfoto: Beta Dimitrije Goll

Predsednik Srbije boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, gde je položio je venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o strateškim pravcima unapređenja saradnje dveju zemalja, posebno u oblastima odbrane, energetike i visokih tehnologija, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i evropskom putu Srbije.

Pravo je vreme da podsetimo na pomenuto savezništvo u Prvom svetskom ratu. Solunski front je srpska vojska, potpomugnuta francuskim jedinicama, probila 15. septembra 1918. i izbila na reku Vardar u današnjoj Severnoj Makedoniji.

Srpski i francuski vojnici
Srpski i francuski vojnicifoto: Youtube Printscreen

Nakon uspešnog proboja Solunskog fronta jedinice srpske vojske izbile su na reku Vardar u Makedoniji. Tokom proboja fronta srpska vojska je imala 681 poginulog, 132 nestala, 3.206 ranjenih. Bio je to odlučujući događaj za ubrzan slom Centralnih sila. Bugari su 26. na 27. septembra uputili u Solun parlamentarce sa molbom da se prekinu vojne operacije na 48 sati, ali je francuski general Franše D`Epere kao komandant savezničkih snaga na Solunskom frontu to odbio. Dva dana kasnije Bugari su kapitulirali.

Prva srpska armija izbila je 9. oktobra pred Niš gde su bile stacionirane nemačke armije i izbila oko 200 km ispred glavnih savezničkih snaga.

Otomanska imperija kapitulirala je 30. oktobra, Austrougarska kapitulirala 31. oktobra, Beograd je oslobođen 1. novembra, a Nemačka je priznala poraz 11. decembra 1918.

Ovaj snimak pobedničkog defilea koji je objavljen na Fjesbuk stranici Kaldrma upravo pokazuje to zajedništvo srpske i francuske vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track