NASLEDNICI SU OSLOBOĐENI PLAĆANJA DUGOVA POD OVIM USLOVIMA! Stručnjaci odgovaraju na VAŽNA pitanja u vezi sa nasledstvom u Srbiji
Foto: Kurir Televizija

NASLEĐIVANJE DUGOVA

NASLEDNICI SU OSLOBOĐENI PLAĆANJA DUGOVA POD OVIM USLOVIMA! Stručnjaci odgovaraju na VAŽNA pitanja u vezi sa nasledstvom u Srbiji

Društvo -

Starija lica bez naslednika se sve češće opredeljuju za ugovor o doživotnom izdržavanju.

Zašto su testamenti i ugovori o poklonu seme razdora Srpskih porodica? Kako izbeći probleme prilikom ostavinskih rasprava? Šta sve mogu da obuhvataju ugovori o poklonu i doživotnom izdržavanju?

Na ova i druga pitanja odgovaraju gosti emisije Ni pet ni šest Sava Dedajić, javni beležnik, Aleksandar Vučetić, advokat i Snežana Šantić, predsednica udruženja penzionera Stari grad.

Na pitanje da li naslednici nasleđuju dug tj. neotplaćene kredite i kredit za stan Vučetić je odgovorio:

Aleksandar Vučetić
foto: Kurir televizija

- Zakon kaže da se nasleđuje do visine nasleđene imovine. To znači da postoji mogućnost da je pokojni uzeo godinu dana pred smrt kredit od 10.000 evra, a da nažalost ništa od imovine nije ostalo iza njega. Njegova odgovornost ne postoji. Naslednik nema nikakvu obavezu da otplaćuje taj dug. Ako je, međutim, nasledio recimo garažu koja vredi 10.000 evra, a visina duga je 8.000 onda ima od čega da se naplati država, a iznos koji treba otplatiti je limitiran na iznos nasleđene imovine.

Šantić je istakla da naslednici nemaju obavezu da otplaćuju dugove ukoliko se uz rate kredita bankama plaća i osiguranja.

Snežana Šantić
foto: Kurir televizija

- Kada se podiže kredit najčešće banka ponudi i osiguranje za taj kredit i onda plaćate na mesečnom nivou uz ratu i osiguranje. U slučaju smrti naslednici nemaju obavezu da plaćaju bez obziru na imovinu koju naslede. Banka retko nakon 75 godine života daje kredit - rekla je Šantić i dodala:

- To osiguranje može biti od 20 do 25 evra mesečno. Pošto su penzioneri neko ko ima sigurne prihode, banke im odobravaju kredite koji, međutim, nisu velikog iznosa. Do 20.000 evra recimo u zavisnosti od toga koliki je iznos njihove penzije. U tom slučaju obavezno plaćaju osiguranje. Ima klauzula u ugovoru u kojoj stoji da naslednici u slučaju smrti nisu u obavezi da dug vrate.

Sava Dedajić
foto: Kurir televizija

Dedajić tvrdi da su tarife javnih beležnika kako po predmetu zaostavštine tako po ostalim predmetima fiksna i ne sme biti podložna kalkulacije:

- Javni beležnik je u obavljanju svoje nadležnosti obavezan da primeni javno- beležničku tarifu koju donosi ministarstvo pravde. Ona je progresivno sačinjena u skladu sa vrednošću kako ugovora koji overavamo tako i predmeta pravnog posla - stana, kuće ili neke nekretnine, a isti je slučaj sa zaostavštinom. Ne bi smela da postoji različitost između kancelarija, već samo od slučaja do slučaja. Nijedan beležnik nema pravo da kalkuliše sa tarifom. Sve je fiksno propisano.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:45

Na snagu stupio Zakon o utvrđivanju poreklu imovine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track