SUTRA SE ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA! Evo kako ćemo se grejati ako temperature padnu narednih dana: Jedan datum je bitan
Foto: Profimedia

NAJAVLJENO ZAHLAĐENJE

SUTRA SE ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA! Evo kako ćemo se grejati ako temperature padnu narednih dana: Jedan datum je bitan

Društvo -

Sutra se zvanično završava grejna sezona. Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su, u slučaju niskih temperatura, toplane u obavezi da do 3. maja isporučuju grejanje. Istakla je da se postepeno prelazi na čistije energente i da trenutno 80 odsto toplana koristi prirodni gas.

Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su toplane, uprkos visokim temperaturama, u obavezi da prate prognoze i da od 15. aprila do 3. maja kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni moraju da isporučuju toplotnu energiju.

Govoreći o grejnoj sezoni koja se sutra zvanično završava, Kalanja je rekla da nije bilo problema sa grejanjem, da su se toplane dobro spremile, kao i da se iz godine u godinu sve više modernizuju.

radijator
foto: Shutterstock

- Moram da napomenem da je u januaru, koliko god danam je delovao blag, u Beogradu na primer bilo devet noći grejanja, tako da grejanje je u redu spram spoljnih uslova - rekla je Ivana Kalanja.

Kada je reč o zahtevima za povećanje cena, Kalanja je istakla da su neke lokalne samouprave odobrile veće cene, ali da većina nije.

- Sad na kraju grejne sezone se svode računi. Izračunaće se koliko je potrošeno energenata, električne energije. Metodologija kaže, ukoliko je više naplaćeno, da se cena smanjuje za narednu grejnu sezonu i obrnuto, tako da do početka grejne sezone imaćemo tačan presek u svim gradovima - navela je Kalanja.

grejanje, grejna tela, Beogradske elektrane, Ivana kalanja
foto: Printscreen Kurir TV

Istakla je da su prama zakonu u obavezi da pređu na naplatu po potrošnji i da svi novoizgrađeni objekti ulaze u takvu naplatu, a da se u starijim objektima postepeno prelazi na taj sistem naplate.

Kalanja je navela da se grejanje u 15 gradova naplaćuje po potrošnji, a da se u ostalim gradovima grejanje naplaćuje na oba načina.

Dodala je da se konstantno radi na tome da toplane pređu na čistije energente i da 80 odsto toplana sada koristi prirodni gas, a da ostale toplane i dalje koriste mazut i ugalj.

Kurir.rs/ RTS/ Prenela: A. K.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track