"DRAGI UČENIČE, IZGUBIO SI ŽIVOT U NAJBOLJIM GODINAMA": Sećanje Srba na godišnjicu pogibije ovih heroja sa Košara (FOTO)
Foto: screenshot Youtube/RTS emisija Dozvolite

godišnjica

"DRAGI UČENIČE, IZGUBIO SI ŽIVOT U NAJBOLJIM GODINAMA": Sećanje Srba na godišnjicu pogibije ovih heroja sa Košara (FOTO)

Društvo -

Pre 25 godina započela je Bitka za Košare. Borba na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života. Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije. OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Pre 25 godina, oko 1.500 pripadnika OVK uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo je rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

17. aprila poginuli su junaci Slaviša Micić rođen 1978. godine i Željko Mihajlović rođen 1979. godine.

Korisnici društvenih mreža su na dan njihove pogibije na Fejsbuku delili fotografije i prisetili se ovih heroja.

Košare, Vojska Srbije
foto: screenshot Youtube/RTS emisija Dozvolite

- Dragi učeniče, ponosim se tobom i hrabrošću. Jako mi je žao što si izgubio život u najboljim godinama. U sećanju mi tvoj lik uvek nasmejanog dečka i voljenog od drugova i profesora. Neka ti slava i veliko hvala. Počivaj u miru - napisao je profesor Siniše Micića.

Inače, u poslednjih nekoliko godina širom Srbije na različite načine se održava kultura sećanja na stradale heroje, a u Beogradu postoji Bulevar Heroja Košara, dok se širom Srbije podižu i spomenici mladićima.

U Karlovačkoj ulici u Zemunu naslikan je mural Željka Mihajlovića.

Podsetimo, napad na frontu širine nekoliko kilometara počeo je rano ujutro 9. aprila 1999. godine. Do 9. aprila NATO nije gađao Košare, ali jeste druge položaje na jugoslovensko-albanskoj granici. Karula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track