STRAVIČNO! ZA DVE GODINE VIŠE OD 1.000 DEVOJČICA OSTALO U DRUGOM STANJU: Najmlađa imala svega 13 godina!
Foto: Profimedia

roditelji, obratite pažnju!

STRAVIČNO! ZA DVE GODINE VIŠE OD 1.000 DEVOJČICA OSTALO U DRUGOM STANJU: Najmlađa imala svega 13 godina!

Društvo -

Deca u Srbiji sa svega 11 godina, pa čak i manje, stupaju u seksualne odnose, o čemu je Kurir pisao, a to za posledicu ima veliki broj trudnoća i abortusa kod najmlađih!

deca, mladi
foto: Shutterstock

Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2022. registrovana je čak 521 maloletnička trudnoća, dok je 2021. zabeleženo 597. S druge strane, u 2022. je čak 137 maloletnica prekinulo trudnoću, a 2021. godine 127. To znači da je za dve godine čak 1.118 tinejdžerki mlađih od 18 godina ostalo u drugom stanju, dok su 264 abortirale. Posebno je poražavajuće to što su najmlađe trudnice u Srbiji 2021. i 2022. imale svega 13 godina, odnosno još su bile učenice osnovnih škola.

Ozbiljne posledice

Ana Mitrović
foto: Printscreen

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front", kaže za Kurir da je ovo svakako veliki broj "jer svaka trudnoća u adolecenciji, a posebno u ranoj, znači da smo zakazali kao roditelji, prosveta, zdravstvo i društvo".

Psiholog Dragica Mihajlović

Prerana seksualizacija dece

Psiholog Dragica Mihajlović kaže za Kurir da se današnjoj deci nameće seksualizacija, iako za to često nisu spremni.

Deca, spa centar, Kozmetika, Kozmetičar, Dragica Mihajlović
foto: Printscreen

- Seksualizaciju dece imamo u crtanim filmovima, u pričama, bajkama, na televiziji... Čak i odrasli decu komentarišu na nepriličan način. Više ne kažu "slatka si" nego "zgodna". Društvo forsira i veliča seksualne karakteristike, pa se silikoni ugrađuju za 18. rođendan, normalno nam je da se deca šminkaju, da rade nokte, a to sve dovodi do toga da se prerano dolazi do seksualizacije, a da se istovremeno to deci ne približava i ne objašnjava na pravi način ni u porodici ni u školi - kaže Mihajlovićeva i dodaje da rana trudnoća i abortus mogu dovesti do problema u kasnijem ostvarivanju zdravih partnerskih odnosa i porodice, ali i do nekih emotivnih i ličnih problema kao što su poremećaji ishrane, poremećaji u vezivanju i slično.

- Adolescentna trudnoća je globalni problem i nosi ozbiljne zdravstvene, socijalne, pa i ekonomske posledice. Najveći procenat takvih trudnoća je među slabije obrazovanim i siromašnijim stanovništvom. Sama trudnoća, ukoliko se odluče da je zadrže, posebno u mladoj adolescenciji, a to je pre 15. godine, nosi rizike, kao što su rađanje dece manje telesne težine, prevremeni porođaj, preeklampsija, krvarenje, ali i postporođajne depresije i druga ozbiljna prateća oboljenja - kaže prof. dr Mitrović i dodaje da prekid trudnoće takođe nosi "ozbiljne i uvek moguće komplikacije same intervencije, kao što su povrede tokom intervencije, krvarenja, infekcije, uticaj na buduću plodnost i niz drugih komplikacija koje se dovode u direktnu i indirektnu vezu s prekidom trudnoće".

Abortus, Ginekolog
foto: Shutterstock

Psihička trauma

- Posebno napominjem psihičku traumu koju tako mlada osoba ima spoznajom da joj se desila neželjena trudnoća i da mora da uradi prekid trudnoće. Svi moramo uraditi sve što je u našoj moći da se neželjena i neplanirana trudnoća ne dešava, a posebno ne u tom periodu - životnom dobu, ali ako se desi, moramo im pružiti podršku, razumevanje i pomoć da problem reše na najbolji mogući način sa što manje posledica. Deci savetujem da uvek budu otvorena sa svojim roditeljima jer nemaju bolje prijatelje od njih i da se obrate stručnom licu, lekaru koji će im pomoći i dati pravi i tačan savet. Iskustvo mi govori da se deca - adolescenti u takvim prilikama od straha i srama često uspaniče i kriju, a informacije traže međusobno i po društvenim mrežama i internetu, pa kada dođu kod nas - zna da bude kasno - upozorava naša sagovornica.

BROJKE

1.118 maloletnih devojaka je zatrudnelo tokom 2021. i 2022.

264 maloletne devojke su abortirale tokom 2021. i 2022.

13 godina je imala najmlađa trudnica u 2021. i 2022.

16,9 odsto učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji već je izgubilo nevinost

Javnost je, podsetimo, ostala iznenađena i istraživanjem koje je sproveo "Batut" u saradnji sa SZO i ministarstvima zdravlja i prosvete, a koje je pokazalo da je ukupno 16,9 odsto anketiranih učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji izjavilo da je već stupilo u seksualne odnose. Među njima, čak 22,6 odsto je nevinost izgubilo sa 11 godina i manje.

Naslovna
foto: Kurir

Bonus video:

02:29

SRBIJA U VRHU PO BROJU MALOLETNIČKIH ABORTUSA! Seksolog UPOZORAVA: Deca se MORAJU od rođenja vaspitavati da budu seksualno zrela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track