BRANKICA JANKOVIĆ POVODOM SLUČAJA VRTIĆA KOJI NIJE ŽELEO DA PRIMI BOLESNU DEVOJČICU: Nijedno dete ne sme biti odbačeno!
Foto: Kurir

zajedno protiv diskriminacije

BRANKICA JANKOVIĆ POVODOM SLUČAJA VRTIĆA KOJI NIJE ŽELEO DA PRIMI BOLESNU DEVOJČICU: Nijedno dete ne sme biti odbačeno!

Društvo -

Privatni vrtić "Biseri" iz Novog Pazara odbio je da primi petogodišnju Merjem Nikšić iz Novog Pazara, obolelu od cerebralne paralize, jer bi navodno njeno prisustvo smetalo ostaloj deci, što je izazvalo veliki revolt javnosti!

Merjem, sa mamom Aminom Nikšić
Merjem, sa mamom Aminom Nikšićfoto: Kurir Televizija

Povodom ovog slučaja oglasila se i Brankica Janković, povrenica za zaštitu ravnopravnosti koja je za Kurir rekla da je postupanje privatnog vrtića apsolutno nedopustivo čak i da nije zabranjeno Zakonom o zabrani diskriminacije.

- Valjda osnovna ljudskost i saosećanje nalažu da se pruži potrebna pomoć i podrška. Nijedno dete ne sme biti isključeno i odbačeno, i obaveza svih nas je da štitimo u svakoj prilici prava svakog deteta, uvek i bez izuzetka. Svoj deci moraju biti omogućene podjednake šanse za sticanje znanja i da maksimalno razviju svoje potencijale, jer ih na taj način pripremamo da sutra budu samostalni i da ravnopravno i aktivno učestvuju u društvenom životu - istakla je ona pozvavši roditelje im podnesu pritužbu.

Brankica Janković
Brankica Jankovićfoto: Kurir televizija

Istakla je i da, kako je u ovom konkretnom slučaju postupio državni vrtić ne treba da bude za čuđenje, već tako treba da postupaju svi.

- Zadatak najšire zajednice, ali i svakog pojedinca u društvu je da obezbedi zdravu i bezbednu budućnost dece, bez diskriminacije. Podsetiću na kraju, da je institucija Povernika učestvuje kao umešač u parnici koju smatramo izuzetno važnom zbog sličnog slučaja kada je dete zbog autizma ispisano iz vrtića - podsetila je poverenica.

Bonus video:

03:53

ODBILI DA UPIŠU DECU U VRTIĆ JER IMAJU DIJABETES?! Zbog dva slučaja, hitno reagovala poverenica za ravnopravnost, OVO JE EPILOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track