KAKO DOBITI STIPENDIJU NA AMERIČKOM FAKULTETU: Ovoj devojci je bilo dovoljno da napiše dobar esej, a ima još načina!
Foto: Profimedia

studiranje u SAD

KAKO DOBITI STIPENDIJU NA AMERIČKOM FAKULTETU: Ovoj devojci je bilo dovoljno da napiše dobar esej, a ima još načina!

Društvo -

Studiranje u SAD je preskupo i u proseku samo godinu dana studija košta oko 60.000 evra. Međutim, mladi koji žele da znanje i iskustva stiču u toj državi, mogu probati da konkurišu za stipendije.

Devojka iz Srbije, koja studira u SAD, objasnila je na Tik Toku ono što mnoge zanima - koje stipendije mogu dobiti i kako.

devojka koja studira u SAD
foto: Tik Tok Printscreen

- Prvo ću da spomenem sportske stipendije, jer su to najčešće stipendije kod internacionalnih studenata. Ako ste dobri u nekom sportu, čak i ako niste toliko dobri, možete sigurno dobiti neki novac iz divizije 1 ili divizije 2 u tom sportu u kojem ste dobri. Divizija ne nudi stipendije - ispričala je ona.

Ostale stipendije su akademske i one se, kako ističe ova devojka, malo teže dobiju jer se mora proći kroz komplikovniji proces.

- Ja sam dobila dve akademske stipendije pre nego što sam došla u Ameriku, a onda sam sad dobila još jednu za narednu godinu. Jednu stipendiju sam dobila tako što sam aplicirala pomoću eseja kojeg sam napisala i taj je esej pobedio. A drugu stipendiju sam dobila na osnovu uspeha i to mislim ima svaki fakultet. Tu se gleda prosek iz srednje škole, a ja sam bila odlična sa svim peticama - objašnjava devojka koja često snima kako izgleda studiranje u SAD i po čemu se razlikuje od studiranja u Srbiji.

@matovik Replying to @personal.jesus09 ♬ Softcore - avdloss

Za stipendiju su jako bitne i vanškolske aktivnosti, kaže:

- Ja sam imala 13 nagrada iz literature, 44 sertifikata koje sam im predala, volontirala sam... Poenta je da, ako ste u srednjoj školi, a ako se bavite sportom, samo nastavite da se bavite sportom i - sigurno dobijete stipendiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track