ZAŠTO SE LUBENICA NE JEDE U MAJU I JUNU?! Prodavci dali jasan odgovor i otkrili tajnu kako da odaberete najslađu
Foto: Filip Plavčić

mnogi je obožavaju

ZAŠTO SE LUBENICA NE JEDE U MAJU I JUNU?! Prodavci dali jasan odgovor i otkrili tajnu kako da odaberete najslađu

Društvo -

Sezona lubenica je počela, rafovi u marketima i tezge na pijacama su pune, a mnogi građani je uveliko kupuju kako bi se osvežili i rashladili naročito tokom toplih dana.

Međutim, neretko se dešava da kupimo lubenicu koja nije dovoljno zrela, a samim tim i nije dovoljno slatka. Ovo su korisni saveti koje treba da imate na umu kada kupujete lubenicu kako biste odabrali najslađu.

Jedan od najvažnijih saveta je da je podignete. U zreloj lubenici je 92 odsto vode i oko šest odsto šećera. Donji deo lubenice bi trebalo da bude žućkast jer dok je lubenica sazrevala na suncu, on je bio okrenut ka tlu, pa što je tamniji. Ako je bled ili se uopšte ne izdvaja bojom od ostatka, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Takođe, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Ako je sjajna, velike su šanse da je manje slatka.

lubenica
foto: Printscreen/Facebook, Kurir TV

Cena lubenica

Trenutna cena lubenica u marketima se kreće od 80 do 120 dinara po kilogramu u zavisnosti od mesta, dok je iznos na pijacama veći i kreće se od 110 do 150 dinara po kilogramu. Sa dolaskom letnjih meseci cena pada, a lubenice postaju slađe i ukusnije, najukusnije su u julu i avgustu.

Prodavci kažu i da se lubenice ne kupuju dok ne prođu majske i junske trešnje i jagode. Bitna stvar kod sazrevanja je i sunce te da se lubenica ne kupuje dok traju prolećne majske i junske kiše jer postoji velika verovatnoća da onu koju kupite sada neće biti dovoljno zrela i slatka.

Podsetimo, na Veletržnici Beograd već početkom marta su stigle prve lubenice. Prvi put u Beograd je stigla lubenica iz Mauritanije, a u ponudi je bila i ona iz Turske.

Bonus video:

00:48

Proizvodnja mini lubenica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track