SRBI SE NAJČEŠĆE TRUJU OVIM GLJIVAMA: Evo kako da prepoznate koje su jestive! Detaljno uputstvo za berače i ljubitelje
Ljudi u našoj zemlji se najčešće truju gljivom zavodnicom i "olovastom rudolijskom"! Obe vrste su lepe, velike i liče na ukusnu lisičarku i đurđevaču te zbog toga berači pomisle da su jestive, a zapravo mogu da budu opasne!
Sezona pečuraka je počela, a poznavaoci gljive apeluju na ljude da budu oprezni prilikom branja jer svake godine imamo slučajeve teških trovanja pa čak i smrtne ishode. Ističu i da svaka jestiva gljiva u prirodi ima svoju otrovnicu.
Jelena Milošević, determitaror gljiva i sekretar Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, kaže za Kurir da ne postoji generalno pravilo koje možemo primeniti kako bismo prepoznali otrovnu i jestivu gljivu.
- To je nauka i najbolje je pozvati stručno lice iz 25 udruženja sa registrovanim determinatorima koji mogu da vam prepoznaju gljivu. Ljudi mogu da fotografišu gljivu i da nam pošalju, ali je bitno neke gljive videti uživo jer detalji određuju rod i vrstu. Postoji ubeđenje kod ljudi da je gljiva koja raste na drvetu jestiva, ali to nije tačno. Prošle nedelje sam dobila fotografiju na kojoj je bila otrovna gljiva kojom se ljudi najčešće truju - "olovasta rudolijska" koja lepo izgleda, robusna je, velika i svi misle da je jestiva. Međutim, ona dok je mlađa nema miris, ali kako stari ima jak smrad. Gljivari prvo što urade stave gljivu pod nos - objašnjava Miloševićeva i dodaje:
- Ona podseća na đurđevaču koja je jedna od najukusnijih gljiva. Ljudi se često otruju i zavodnicom koja je lepa i ne postoji nikakav znak da je otrovna osim što je jarko narandžaste boje i liči na lisičarku. Jedan od glavnih simptoma trovanja je povraćanje, ali ako osoba koja se otrovala boluje od neke opasne bolesti ishod može biti i smrtonosan.
Miloševićeva ističe i da na našim prostorima ima 50 otrovnih vrsta gljiva.
- Najotrovnija je zelena pupavka koja može biti i bela. Ludara je gljiva koja podseća na vrganj, ali ima crvenu boju tako da je ljudi retko uberu. Pečurke sa čarapicom i jajetom treba izbegavati. Panterovka je jako česta gljiva i zamenljiva je jestivom biserkom. Kada je zagrebete biserovka pocrveni, a panterovka je bela. Otrovni šampinjon u dnu stručka intenzivno požuti i ima neprijatan miris - nabraja Miloševićeva.
Ističe i da se gljiva determiniše od stručka ka šeširu.
- Važno je što dublje iskopati, pogledati početak, debljinu, kako je gljiva u stručku oblikova i pričvršćena. Obratiti pažnju na izgled stručka, da li ima prsten, kakvi su listići ili sunđer, rub šešira, miris i na kraju šešir. Boja gljiva je različita kada je suvo, sunčano i kada kada je kišovito, zavisi i od toga da li je rasla u senci, žbunju... Gljive su potrebne u prirodi i bez obzira da li ste našli jestivu ili otrovnu dovoljno je da je uberete fotografišete sa svih strana i pošaljete determinantima da vam potvrde da li je smete jesti.
Otrovne gljive ne treba uništavati one razlažu hranjive organske materije i čistači su prirode. Podsetimo, prošle godine osmoro ljudi se otrovalo pečurkama koje su kupljene na pijaci u Šapcu jedna žena je preminula na VMA od trovanja, a pre toga se izborila sa kancerom.
Bonus video: