KOJI JE GLAVNI MOTIV MORBIDNE PREDSTAVE NA TIKTOKU? Stručnjaci otkrivaju zašto deca koriste FILTER SA LICIMA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA
Foto: Shutterstock

kurir televizija

KOJI JE GLAVNI MOTIV MORBIDNE PREDSTAVE NA TIKTOKU? Stručnjaci otkrivaju zašto deca koriste FILTER SA LICIMA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA

Društvo -

U svetu društvenih mreža, gde je sve postalo dozvoljeno, nova, morbidna predstava osvanula je na TikToku. Deca koriste filtere kako bi preuzela likove žrtava prošlogodišnjeg majskog masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Snimaju se i prave selfije sa tim filterima, što je izazvalo veliki šok i zabrinutost u javnosti.

O ovoj temi govorili su gosti emisije Puls Srbije Bojana Šlajmer, psiholog, i Jelena Radović, sociolog i stručnjak za marketing.

09:40

KOJI JE GLAVNI MOTIV MORBIDNE PREDSTAVE NA TIKTOKU? Stručnjaci otkrivaju zašto deca koriste FILTER SA LICIMA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA

Radović ističe da empatija, edukacija i elokvencija čine osnovu dobre ličnosti. Međutim, deca često nisu svesna svojih postupaka na internetu.

- Kada vidimo komentare i ovakve vrste ponašanja na mrežama, moramo se zapitati koliko su deca svesna onoga što rade - kaže Radović.

Dodaje da je nekrobuling, ili nasilje nad mrtvima putem interneta, nova pojava koja se manifestuje kroz neprimereno korišćenje žrtava u online igrama i filterima.

Bojana Šlajmer, Jelena Radović
foto: Kurir televizija

Radović dalje objašnjava da deca koriste ove filtere možda nesvesno, privlačeći pažnju ili tražeći validaciju kroz lajkovanje i pregledanje sadržaja.

- Oni koji koriste filtere sa žrtvama, možda to čine da bi privukli pažnju ili nisu svesni težine svojih postupaka - dodaje ona. Postavlja se pitanje da li je privlačenje pažnje glavni motiv ili jednostavna nesvest o posledicama ovakvog ponašanja.

Šlajmer naglašava važnost uticaja vršnjačkih grupa.

- Deca često preslikavaju vrednosti svojih vršnjaka - kaže Šlajmer i dodaje:

- Empatija je ključna komponenta u razvoju ličnosti, a nedostatak iste može dovesti do ovakvih bizarnosti. Kroz rad sa mladima i kroz samu edukaciju može se razviti viši nivo svesti i empatije.

Bojana Šlajmer, Jelena Radović
foto: Kurir televizija

Šlajmer dalje objašnjava važnost digitalne pismenosti među odraslima.

- Digitalna pismenost treba da bude sastavni deo osnovne funkcionalne pismenosti. Ako mi, odrasli, ne možemo da objasnimo deci šta je primereno ponašanje na društvenim mrežama, kako ćemo ih naučiti da poštuju pravila u virtuelnom svetu? - rekla je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:52

OVO JE NOVI TIKTOK IZAZOV - DA LI MOŽE LUĐE? Korisnici poludeli: Biciklom se zaleću na automobile u brzini, ŠOK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track