Dačić zabranio održavanje Parade ponosa
Foto: Reuters

Ništa od šetnje

Dačić zabranio održavanje Parade ponosa

Društvo -
Parada ponosa bila je zakazana za subotu, 6. oktobar.

BEOGRAD - Premijer i ministar policije Ivica Dačić zvanično je zabranio održavanje Parade ponosa.

"Smatramo da su Srbiji u ovom trenutku najmanje potrebni sukobi i žrtve i da su se zato stekli svi uslovi da se zabrane svi skupovi najavljeni za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru takozvane Parade ponosa, kao i svi skupovi protiv Parade ponosa", rekao je Dačić.

Dodao je da to znači i odlaganje fudbalskih utakmica koje su najavljene za 6. oktobar u Beogradu, a sve u cilju da se sačuva stabilni javni red i mir. Dačić je naveo da će za biti angažovano najmanje 2.000 policajaca za današnju izložbu fotografija u okrivu Prajd vika (Pride week), za koju je rekao da izaziva veliko uznemirenje javnosti, jer je reč o provokativnom kontekstu u kojem se pominje Isus Hrist.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je zabrana Prajda doneta jer su se stekli uslovi da se donese rešenje o zabrani svih javnih skupova 6. oktobra zbog procene svih bezbednosnih službi i policije, i na osnovu preporuke Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti da postoje najave ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira i bezbednosti građana.

"To je zakonski uslov koji nalaže MUP-u da postupa na ovakav način", rekao je Dačić, i objasnio da je Prajd zabranjen na osnovu Zakona o okupljanju građana. Dačić je naveo da je za kredibilitet Srbije veoma važno da pokaže snagu svoje države i da zabrana Prajda "ne znači nikakvo povlačenje niti kapitulaciju" pred onima koji misle da mogu svojim "paramilitarnim ili bilo kakvim drugim pretnjama" da ugroze održavanje javnih skupova.

"Procenjeno je da u ovom trenutku može da dođe do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini", rekao je Dačić. Dačić je naveo da se MUP ne meša i ne osporava, niti narušava bilo čija ljudska i građanska prava prava i slobode. "Ova odluka nije usmerena protiv prava bilo koga. Ova odluka i rešenje jeste da zaštiti bezbednost građana Beograda i spreči sve eventualne sukobe i izbijanje nemira koji mogu da ugroze i diplomatsko-konzularna predstavništva stranih država, kao i da zaštiti živote građana, uključujući i pripadnike MUP-a", naveo je Dačić.

Podsetimo, Parada ponosa bila je zakazana za subotu, 6. oktobar. Svi skupovi zakazani za 6. oktobar su zabranjeni. Odluku o zabrani MUP je doneo na osnovu bezbednosnih procena.

Podsetimo, Nova Srbija zatražila je od Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova da iz bezbednosnih razloga otkažu "Paradu ponosa", kao i sve skupove zakazane za 6. oktobar 2012. godine.

Takođe, i patrijarh srpski Irinej zatražio je od premijera Ivice Dačića da, snagom svog autoriteta, zabrani održavanje najavljene "Parade ponosa" i izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći.

Prema poslednjem istraživanju koje je uradila agencija Faktor plus, većina ispitanika izjasnila se protiv održavanja Gej parade.

Organizatori parade dobili su obrazloženje od MUP-a u kome kako kažu piše samo da je procenjeno da tokom tog skupa može doći do ugrožavnaja bezbednosti."Ako je prošle godine bila kapitulacija države, ovo je otvorena koalicija sa huliganima budući da su predstavnici izvršne vlasti u potpunosti preuzeli argumente ekstrimsitičkih organizacija pa i njiihove zahteve", smatra Goran Miletić iz organizacionog odbora.

Član Organizacionog odbora beogradske Parade ponosa Boban Stojanović izjavio je da će taj skup zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen" i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nismo još odlučili u kojoj će to formi biti. Sutra ćemo o svemu detaljnije obavestiti javnost na konferenciji za novinare", rekao je Stojanović.

Kacin: Zabrana Parade dovodi u pitanje vladavinu prava

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da je odluka o zabrani Parade ponosa, zakazane za 6. oktobar u Beogradu, politička odluka i da dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji. Kacin je u pisanoj izjavi naveo da zabrana predstavlja još jednu propuštenu šansu za Srbiju i održava sliku koju država ne zaslužuje. "Uveren sam da je država mogla da osigura bezbednost svih učesnika Parade da je bilo potrebne volje. Zabranom parade je oduzeta prilika srpskoj policiji da pokaže svoju profesionalnost i sposobnost da održava javni red i mir", rekao je Kacin. On je kazao da duboko žali što sloboda izražavanja i okupljanja, koja predstavlja temelj svih evropskih demokratija, nije zagarantovana svim građanima Srbije. "Politička poruka Vlade i njenih organa koja je danas upućena građanima Srbije i LGBT manjini je shvaćena i biće ocenjena na odgovarajući način u Evropskom parlamentu i, uveren sam, ostalim institucijama Evropske unije", naveo je Kacin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja