Evropa i Amerika žale zbog Gej parade

Nedostaje im

Evropa i Amerika žale zbog Gej parade

Društvo -
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je ta odluka politička i da dovodi u pitanje jednakost građana i vladavinu prava

BEOGRAD - Evropski i američki zvaničnici izrazili su žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da zabrane održavanje "Parade ponosa" u Beogradu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je ta odluka politička i da dovodi u pitanje jednakost građana i vladavinu prava.

"Duboko žalim što sloboda izražavanja i okupljanja, koja predstavlja temelj svih evropskih demokratija, nije zagarantovana svim građanima Srbije", naveo je Kacin u saopštenju za medije konstatujući da zabrana predstavlja još jednu propuštenu šansu za Srbiju i da održava sliku koju ova zemlja ne zaslužuje.

"Politička poruka Vlade i njenih organa koja je danas upućena građanima Srbije i LGBT manjini je shvaćena i biće ocenjena na odgovarajući način u Evropskom parlamentu i, uveren sam, ostalim institucijama Evropske unije", upozorio je Kacin.

Komesarka EU za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom napisala je na svom tviter nalogu da je tužna zbog zabrane Parade ponosa i da "policija mora da garantuje slobodu okupljanja".

Žaljenje je izrazila je i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson koja je u svom tvitu poručila da će se tokom posete srpskoj prestonici direktno sastati sa aktivistima LGBT zajednice".

Poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon izrazila je razočaranje i zabrinutost zbog zabrane Parade ponosa u Beogradu napisavši na svom ttviter nalogu da "Srbija nije uspela u unapređenju ljudskog prava na život i ljubav bez straha"

Sjedinjene Američke Države su razočarane odlukom Vlade Srbije da drugu godinu zaredom otkaže održavanje Parade ponosa u vašingtonskoj administraciji.

Zvaničnik Stejt departmenta je stakao da SAD snažno podržavaju prava svih pojedinaca da se mirno okupljaju i slobodno izraze svoje stavove, i dodao da je Vašington razočaran odlukom vlasti u Srbiji.

"SAD pridaju veliki značaj zaštiti ljudskih prava i sloboda svih ljudi, uključujući lezbejsku, gej, biseksualnu i transeksualnu zajednicu širom sveta", rekao je podsetivši na stav američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je rekla da su "gej prava ljudska prava".

Vlasti u Srbiji su iz bezbednosnih razloga zabranile sve najavljene skupove u Beogradu za subotu, 6. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track