Sećanje na nevino stradale u Jajincima
Foto: Zorana Jevtić

Komemoracija

Sećanje na nevino stradale u Jajincima

Društvo -
Skupu prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, predstavnici Vlade i patrijarh srpski Irinej

BEOGRAD - U Jajincima je danas u 11 sati, uz najviše državne i vojne počasti, počela komemoracija posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada ljudi, koji su brutalno ubijeni na tom mestu u Drugom svetskom ratu.

Komemoraciji prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, predstavnici vlade i patrijarh srpski Irinej.

Skupu prisustvuju i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, predstavnici grada Beograda i opštine Voždovac, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 40 država, ratni veterani, nosioci najviših vojnih odlikovanja i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju sa medijima.

Takođe, komemoraciji prisustvuju i potomci stradalih, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola, kao i veliki broj Beograđana.

Posetioci će imati prilike da vide koreodramu pod nazivom "Pomenik u počast streljanima u Jajincima", u režiji Jovana Ristića.

Koreodrama je realizovana u produkciji Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, a u njoj će učestvovati dramski umetnici Ivan Jeftović, Gorica Popović, Gojko Baletić, Nada Blam, Desimir Stanojević i Nebojša Kundačina, kao i Srpsko-jevrejsko pevačko društvo "Braća Baruh" iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja