Dinkić: Zakon sprečava nove skandale u bankarstvu
Foto: Preent Screen

Dinkić: Zakon sprečava nove skandale u bankarstvu

Društvo -
Ne mogu da verujem da grešku u Agrobanci nije uočila prethodna vlast - već su ćutali. Na ovaj način samo umanjujemo jedan finansijski skandal u našem bankarskom sistemu i sprečavamo njegovo širenje, istakao je ministar finansija

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka biti sprečeno širenje problema u bankarskom sistemu i skandala koji je napravljen sa Agrobankom.

Na isti način bi, preuzimanjem imovine i obaveza, trebalo rešiti i problem sa Razvojnom bankom Vojvodine, rekao je Dinkić u Skupštini Srbije, obrazlažući pred poslanicima predlog tog zakona.

On je kazao da je Ministarstvo finansija protiv namere pokrajinske vlade da dokapitalizuje tu banku, ali da ne može da je spreči u tome, kao i da bi mnogo bolje rešenje bilo da se postupi kao sa Agrobankom.

"Ne mogu da verujem da grešku u Agrobanci nije uočila prethodna vlast - već su ćutali. Na ovaj način samo umanjujemo jedan finansijski skandal u našem bankarskom sistemu i sprečavamo njegovo širenje", istakao je ministar.

Dinkić je kazao da bi u jednom potezu trebalo rešiti probleme Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, koje imaju gubitke zbog lošeg poslovanja i rukovođenja, za koje je kriv “ljudski faktor”, a ne sistem.

Ocenjujući da je afera Agrobanke jedan od najvećih finansijskih skandala u novijoj istoriji naše zemlje, Dinkić je naveo da je gubitak minimalno oko 600 miliona evra.

U petak bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvojen ovaj zakon i u subotu bi vlada ne sednici trebalo da potvrdi ugovor o prenosu svih 250. 000 depozita Agrobanke na Poštansku štedionicu i građani će moći već u ponedeljak da podignu svoje uloge.

Dinkić je rekao da će u Poštansku štedionicu preći oko 250 miliona evra osiguranih štednih uloga i oko 150 miliona evra neosiguranih i dodao da polovina štednih uloga dospeva sledeće sedmice u Nedelji štednje, što Agrobanka ne bi mogla da isplati i nastala bi panika.

Ta banka je, kako je rekao, nudila visoke kamate od šest do sedam procenata na godišnjem nivou kako bi što više privukla građane.

"Građani treba da biraju sigurne banke, a ne visoke kamate”, naglasio je Dinkić.

On je rekao da je zbog toga država krenula u akciju spasavanja svih depozita građana, opština i svih drugih, jer država želi sve da spasi po istom kriterijumu i apelovao da se ubuduće po završetku te operacije "politika izmakne kada su banke u pitanju, jer se sa njima ne treba igrati”.

Ističući da su se opredelili za Poštansku štedionicu, jer je najstabilnija, Dinkić je naveo da ta operacija neće ugroziti njen rad.

Pokrajinska vlada je, prema njegovim rečima, obavestila Ministarstvo finansija da želi da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine sa 150 miliona evra, što je loš potez.

On je istakao da bi mnogo bolje bilo da se oko 240 miliona evra depozita u toj banci prenesu po istom principu i tako sačuvaju.

“Ovaj zakon je iznuđena posledica propusta državnih organa u vezi sa radom i nadzorom u nekim bankama, pa da se spase ono što može, kako šteta ne bi bila veća”, naveo je Dinkić.

On je rekao da će Poštanska štedionica, takođe, prihvatiti oko 300 radnika Agrobanke i biće otvoreno 60 novih ekspozitura.

Vlada je trebalo odmah da donese ovaj zakon, kada je u prvoj polovini 2011. prvi put primećeno da fali šest miliona evra, a posebno kada je pre nekoliko meseci utvrđeno da minus u toj banci iznosi oko 450 miliona evra, rekao je Dinkić.

Kardinalna greška je urađena, kako je rekao, jer je država formirala Novu agrobanku u maju i u nju uložila 90 miliona evra, od čega samo pet miliona evra u gotovini, 85 u obveznicama.

Nova banka je gubila svakog meseca oko dva miliona evra i ispostavilo se da čak 80 odsto kredita nama pokriće, zbog čega smo zatražili donošenje ovog zakona po hitnom postupku, naglasio je ministar.

Dinkić je rekao da je jedno od rešenja bio i kompletan stečaj Agrobanke, ali da bi tako novac bio izvučen iz Agencije za osiguranje depozita.

Najveći broj loših i politički motivisanih kredita u Agrobanci je, prema njegovim rečima, iz perioda 2010. i 2011. i za te dve godine ova banka je potpuno uništena.

Dinkić je dodao da je ministarstvo u izradi predloga zakona o preuzimanju imovine i obaveza banaka konsustovalo novo rukovodstvo Narodna banke Srbije i MMF.

“Uvereni smo da je ovo 100 odsto dobro rešenje u ovako iznuđenoj situaciji”, zaključio je ministar finansija.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona, Ministarstvo finansija i privrede je uz podršku Narodne banke Srbije, rešeno da eliminiše elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i za svaki potencijalni slučaj nađe trajno i održivo rešenje.

Donošenje ovog zakona omogućava vladi da preduzme meru prenošenja zdrave imovine banaka, kao i banaka za posebne namene, odnosno banaka pod administrativnim upravljanjem na druge banke, uz istovremen prenos obaveza tih banaka.

Time se doprinosi sigurnosti deponenata banaka koje su se susrele sa teškoćama u poslovanju, što je jedan od najvažnijih elemenata finansijske stabilnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track