TUGA: Ne ostavljaju na miru srpske duše
Foto: BETA

Zadušnice u južnoj Mitrovici

TUGA: Ne ostavljaju na miru srpske duše

Društvo -
Zdenka Živković je obišla grob svog sina čiji je spomenik srušen još pre nekoliko godina, ali kako kaže, svaki put kad dođe postoje nova oštećenja

KOSOVSKA MITROVICA - Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 posto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima u pratnji Kosovske policijske službe (KPS). Oni kažu da su Zadušnice jedina prilika kada uz pratnju policije bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

Zdenka Živković je obišla grob svog sina čiji je spomenik srušen još pre nekoliko godina, ali kako kaže, svaki put kad dođe postoje nova oštećenja.

“Ovo je kriminal, užas. Strašno je šta rade. Ova slika treba da obiđe ceo svet, da svi vide šta rade, kako lome srpske spomenike. Svaki put kad dođemo sve je više i više uništeno", rekla je Živkovićeva.

Dragoslav Miladinović jutros je obišao očev grob na groblju u južnom delu grada.

“Srušeno je sve, i spomenik i ograda… Sve je pokradeno. Ne samo mom ocu već su mnogi spomenici uništeni. Ovo je sramota. Doći na ovo groblje je zaista da se čovek razboli od jeze i tuge", kazao je Miladinović.

Dušanka Nešić, takođe, kaže da su spomenici na groblju svaki put sve više uništeni.

“Spomenik je delimično srušen u prvom naletu, a sada je skroz porušen – uništena je i ploča i ograda. Kad vidite ravno polje - tuga, kad dođete ovde ne možete da se smirite,” kazala je Nešićeva.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog ošećnog spomenika.

Srbi danas povodom zadušnica obilaze groblja u Prištini, Obiliću i Prizrenu u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Od poseta grobljima u Đakovici, Uroševcu, Suvoj Reci i Mušutištu se odustalo, "jer autobusima nije odobrena pratnja Kosovske policijske službe koja se organizuje u saradnji sa policijom Euleksa", saopštila je Kancelarija za KIM.

Policijska pratnja nije odobrena ni autobusima kojima će se obići groblja u Prištini, Obiliću i Prizrenu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su Srbi sa Kosova i Metohije, nastanjeni u centralnoj Srbiji i pored toga odlučili da posete grobove svojih najmilijih u ovim mestima.Obilazak groblja povodom Zadušnica organizovan je u saradnji sa nevladinim organizacijama i opštinama na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track