Iračani zainteresovani za srpske građevinare

Ljajić u Iraku

Iračani zainteresovani za srpske građevinare

Društvo -
Potpredsednici Vlade Iraka Roš Nuri Šavais i Saleh al Mutlak obavestili su potpredsednika Ljajića da je Iraku u narednom periodu potrebna izgradnja dva miliona stambenih jedinica, 5.000 škola, 40 savremenih bolnica i 7.000 kilometara novih puteva i da je učešće srpskih građevinskih kompanija u tim projektima dobrodošlo

BAGDAD - Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić dogovorio je danas u Bagdadu sa predstavnicima Vlade Iraka da do kraja godine u tu zemlju dođe privredno-politička delegacija iz Srbije kako bi se usaglašena konkretna saradnja u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede i trgovine.

Potpredsednici Vlade Iraka Roš Nuri Šavais i Saleh al Mutlak obavestili su potpredsednika Ljajića da je Iraku u narednom periodu potrebna izgradnja dva miliona stambenih jedinica, 5.000 škola, 40 savremenih bolnica i 7.000 kilometara novih puteva i da je učešće srpskih građevinskih kompanija u tim projektima dobrodošlo, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Potpredsednik al Mutlak je rekao posle sastanka sa Ljajićem da postoje različiti modaliteti zajedničkih ulaganja i nastupa srpskih i iračkih firmi na tržištu te naftom bogate bliskoistočne države.

Ljajić je u odvojenim razgovorima sa dvojicom potpredsednika iračke vlade, ugovorio i potpisivanje sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji i sporazuma u oblastima trgovine i telekomunikacija koji bi trebalo da budu zaključeni u najskorijem periodu i čijim bi potpisivanjem bio stvoren pravni okvir za povratak privrednika iz Srbije na tržište Iraka.

"Mi smo se dogovorili da potpišemo krovni sporazum o ekonomskoj tehničkoj saradnji i u tom sporazumu ćemo navesti oblasti gde realno postoji obostrana spremnost i potencijal za saradnju", rekao je Ljajić.Istovremeno, različtim ministarstvima u Srbiji i Iraku, biće omogućeno da sklapaju slične sporazume u okviru svojih resora, gde će biti navedeni konkretni projekti na kojima dve zemlje mogu da sarađuju, rekao je Ljajić novinarima nakon razgovora u Bagdadu.

Ljajić se tokom dana sastao i sa ministrom trgovine Iraka Hajrulahom Babikirom, kao i sa ministrom građevina Muhamedom al Daradžijem.

Na odvojenim sastancima je dogovoreno da sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Iraka bude održana početkom 2013. u Beogradu, kao i da budu intenzivirani napori kako bi privredne komore Srbije i Iraka sklopile sporazum o saradnji.

Ljajić je obišao i Bagdadski međunarodni sajam, na kome izlažu i pojedine firme iz Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track