Iz Srbije duplo zahteva za azil u Nemačkoj

Nijedan nije odobren

Iz Srbije duplo zahteva za azil u Nemačkoj

Društvo -
Prošlog meseca su 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj

BERLIN - Broj građana Srbije koji su u Nemačkoj u oktobru zatražili politički azil skoro je udvostručen u odnosu na septembar, ali nijedan nije dobio azil.Prema podacima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, prošlog meseca su 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj. U septembru ih je bilo 1.395, u avgustu 496. Vidno je porastao i broj građana Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova koji u Nemačkoj traže azil.Tako je u oktobru 1.350 osoba iz Makedonije zatražilo azil, u septembru i avgustu ih je bilo 1.040, odnosno 620. Iz BiH je došlo 630 novih podnosilaca zahteva za azil, dok ih je u prethodna dva meseca bilo 214, odnosno 109. Broj građana Kosova koji u Nemačkoj traže azil porastao je sa 137 u avgustu na 344 u oktobru.Prošlog meseca je 505 osoba od nemačkih vlasti dobilo status zaštićenog izbeglice, od čega 41 stranac uživa status političkog azilanta.No, kako se posebno naglašava u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova među ovim ljudima nema nijednog srpskog, makedonskog, bosanskohercegovačkog ili kosovskog državljanina.U periodu od januara do oktobra je, prema sada objavljenim podacima, 6.829 državljana Srbije zatražilo politički azil. Sledi Avganistan (6.096), a potom zemlje iz kojih je došao znatno manji broj podnsilaca zahteva za azil: Sirija (4.606), Irak (4.453) i Makedonija (3.946).U prvih deset meseci ove godine su 50.344 stranca zatražila u Nemačkoj politički azil, što je znatno više nego tokom cele prošle godine, kada je bilo 45.740 novih zahteva za azil.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (Friedrić) je već posle objavljivanja podataka o broju novopodnetih zahteva za azil za septembar zatražio uvođenje oštrih mera da bi se smanjio broj građana Srbije i Makedonije koji traže azil u Nemačkoj.

Pored smanjenje novčane pomoći za ove ljude i ubrzavanje postupka njihovog vraćanja u zemlje porekla, Fridrih je najavio i mogućnost pokretanja procedure za suspenziju bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije.Njegovi predlozi naišli su na kritiku humanitarnih organizacija, pre svega zbog toga što je reč prevashodno o Romima iz ovih zemalja.

Predsednik Centralnog saveta Sinta i Roma u Nemačkoj, Romani Roze (Rose) je krajem oktobra uoči otvaranja spomenika Sintima i Romima žrtvama nacističkog genocida oštro kritikovao Fridrihove izjave date u vezi sa porastom broja zahteva za azil Roma iz Srbije i Makedonije.

"Raspravljati o temi zloupotrebe prava na azil na primeru manjine kao što su Sinti i Romi smatram vise nego diskriminirajućim. To je delom čak i hajka", rekao je Rose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track