300 miliona dolara ruskog kredita do kraja godine

Milan Bačević

300 miliona dolara ruskog kredita do kraja godine

Društvo -
Ministar rekao da su ruski sagovornici obavešteni da je prva tranša tog kredita namenjena za pokrivanje budžetskog deficita, a preostali iznos od 700 miliona dolara može da bude povučen u dve ili tri tranše sledeće godine

MOSKVA - Vlada Rusije bi uskoro trebalo da donese odluku o kreditu od milijardu dolara za pomoć budžetu Srbije za ovu i sledeću godinu, izjavio je danas u Moskvi srpski ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije (www.srbija.gov.rs), on je rekao da se realizacija dela tog kredita u visini od 300 miliona dolara može očekivati do kraja ove godine.

Bačević, koji je kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučnotehničku saradnju Srbije i Rusije, je to rekao u Moskvi nakon potpisivanja protokola 11. zasedanja tog tela.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak naveo je da je rusko ministarstvo finansija dobilo od srpske strane zvanični zahtev za kredit. On je naveo da se sva za to potrebna dokumenta nalaze u fazi razmatranja i dodao da će u najskorije vreme biti doneta odluka o tom pitanju.

Srpska strana se obratila zvaničnim zahtevom za kredit u visini od jedne milijarde dolara, od toga 300 miliona za ovu godinu i 700 miliona za 2013. godinu, precizirao je Novak, koji je kao i Bačević kopredsednik međuvladinog komiteta.

Bačević je dodao da su ruski sagovornici obavešteni da je prva tranša tog kredita namenjena za pokrivanje budžetskog deficita. Prema njegovim rečima, preostali iznos od 700 miliona dolara može da bude povučen u dve ili tri tranše sledeće godine.

Bačević je najavio da bi Skupština Srbije na prvoj sednici u decembru trebalo da glasa o davanju statusa nacionalnog projekta za gasovod Južni tok.On je istakao da je završen prostorni plan posebne namene za realizaciju gasovoda Južni tok, uz napomenu da rok za javni uvid u taj dokument ističe 6. decembra.

Parlament će se, kako je dodao, nakon toga na prvoj sledećoj sednici izjasniti o već pripremljenom nacrtu zakona kojim će taj projekat dobiti status projekta od nacionalnog značaja.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izrazio nadu da će Južni tok uskoro dobiti status nacionalnog projekta i podsetio da je 29. oktobra Gasprom sa Srbijom potpisao konačno investiciono rešenje.Realizacija tog projekta zvanično će biti započeta će 7. decembra u ruskom gradu Anapa na Crnom moru, gde će biti zavaren prvi šav na cevima, rekao je Novak.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track