Izbeglice: Presuda sramna i ponižavajuća

Skandalozna presuda Gotovini i Markaču

Izbeglice: Presuda sramna i ponižavajuća

Društvo -
U pitanju je politička, a ne pravna odluka, jer je oslobađajućom presudom Hrvatska amnestirana od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima, za progone, nečovečno postupanje, ubistva, paljenje i rušenje kuća

BEOGRAD - Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji ocenila je danas da je odluka Haškog tribunala kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni optužbi za etničko čišćenje i zločine počinjene nad Srbima "sramna, skandalozna i ponižavajuća, ne samo za žrtve, njihove porodice i proterane Srbe, već za čitav srpski narod".

"U pitanju je politička, a ne pravna odluka, jer je oslobađajućom presudom Hrvatska amnestirana od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima, za progone, nečovečno postupanje, ubistva, paljenje i rušenje kuća i drugih objekata, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno granatiranje gradova i sela", saopštila je Koalicija.

Presuda kojom su oslobođeni hrvatski generali pokazuje da proterani Srbi ne mogu da sudskim putem ostvare pravdu. Ostaje jedino politički put borbe uz podršku države Srbije za koji se Koalicija bezuspešno, zalaže već nekoliko godina, poručile su srpske izbeglice iz Hrvatske.

Koalicija je najavila da će zato sve predstavnike izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana Srbije pozvati na dogovor o preduzimanju konkretnih mera u borbi za nezakonito uskraćena imovinska i ljudska prava.

Od nove vlade Srbije, kako je navedeno, Koalicija očekuje da vodi "politiku čistih računa u regionu koja će biti zasnovana da doslednom poštovanju prava svih oštećenih građana, umesto dosadašnje politike lažnog pomirenja koju je zastupao bivši predsednik (Boris) Tadić."

Pored toga, Koalicija očekuje da će Vlada podržati njenu inicijativu za sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi bila usvojena Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Rezolucijom Skupština treba da obaveže Vladu da pokrene suštinski dijalog, pre svega sa Hrvatskom i BiH, o rešavanju otvorenih pitanja: ekshumacija i identifikacija nestalih, povratka otete imovine, stečenih i statusnih prava, procesuiranja odgovornih za ratne zločine, diskriminacije srpske robe i kapitala, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track