Molitva i sveće za žrtve vojne akcije Oluja
Foto: Tanjug

Zločin čeka kaznu

Molitva i sveće za žrtve vojne akcije Oluja

Društvo -
Čovek je u nedoumici šta da oseća i kako da živi u ovakvom svetu... Oni koji slave Oluju mogli bi i da je ponove, rekao je episkop Atanasije
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD- Srpskim žrtvama stradalim u hrvatskoj operaciji "Oluja", zbog oslobađajuće presude Ante Gotovini i Mladenu Markaču, održani su pomeni u srpskim hramovima u Beogradu, Banjaluci i Višegradu. Današnja molitva je za upokojenje žrtava, ali i za istinu i pravdu koje su ubijene u Hagu, poručio episkop Atanasije.

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču u beogradskoj Crkvi svetog Marka i banjalučkom hramu Svete Trojice održani pomeni srpskim žrtvama stradalim u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja". U Višegradu su istim povodom zapaljene sveće na Trgu palih boraca.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos žrtvama "Oluje" služio je vikarni episkop hvostanski Atanasije. Povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima, predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srpske Krajine u progonstvu i boračka udruženja, najavili su i okupljanje ispred zgrade Vlade Srbije.

Porodicama nastradalih i svim građanima koji su prisustvovali parastasu, vladika Atanasije Rakita rekao je u besedi da je današnja molitva za upokojenje žrtava, ali i za istinu koja je ubijena u Hagu."Čovek je u nedoumici šta da oseća i kako da živi u ovakvom svetu... Oni koji slave Oluju mogli bi i da je ponove", rekao je episkop Atanasije.Parastosu su prisustvovali Predstavnici izbegličkih udruženja, porodica nastradalih i brojni građani, a parastosom su želeli da pokažu međunarodnoj zajednici da je haška presuda farsa, koja bi trebalo da skine odgovornost sa svetskih moćnika koji su i doveli do građanskog rata i egzodusa srpskog stanovništva sa područja Hrvatske.

U Crkvi Svete Trojice u Banjaluci , gde služen je parastos žrtvama hrvatske vojne akcije "Oluja", poručeno je da je suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču bila samo farsa, koja je trebalo da skine odgovornost sa svjetskih moćnika, odgovornih za izbijanje građanskog rata i egzodus srpskog naroda s područja Hrvatske.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača neće sigurno doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom. Sada može još više da se pogorša položaj Srba koji se su ostali tamo", rekao je Budimir i dodao da je odluka Haškog suda doneta da bi Hrvatska "čista" ušla u EU. Budimir je istakao i da je ta odluka razočarala Srbiju i Srbe i udaljila je od puta ka Evropskoj uniji.

Povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima, predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srpske Krajine u progonstvu i boračka udruženja, najavili su i okupljanje ispred zgrade Vlade Srbije.

U akciji Oluja, poginulo je ili nestalo, prema podacima dokumentacionog centra Veritas, više od dve hiljade ljudi, a njih 1.192 su bili civili.Za samo četiri dana, hrvatska vojska i policija proterale su sa vekovnih ognjišta više od 250 hiljada Srba, što se u novijoj istoriji po oceni stručnjaka, smatra najvećim egzodusom stanovništva.Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Gotovina je bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

http://www.youtube.com/watch?v=yuWt2yGaBO0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track