Tuđman: Srbi treba da nestanu!
Foto: REUTERS

Ovo haške sudije nisu čule

Tuđman: Srbi treba da nestanu!

Društvo -
Pred „Oluju“ Tuđman na Brionima s vojnim vrhom doneo odluku o ubijanju i proterivanju 220.000 Srba

BEOGRAD - Zanemarili ključne dokaze!„Moramo da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu“.Ovom komandom je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman na Brionima započeo sastanak s državnim i vojnim rukovodstvom Hrvatske 31. jula 1995. godine, kada je doneta odluka o akciji „Oluja“ i proterivanju Srba iz Krajine. Sastanku su prisustvovali i hrvatski generali Zvonimir Červenko, Ante Gotovina, Mladen Markač i Mirko Norac, kao i glavni planer operacija Hrvatske obaveštajne službe Davor Domazet, ministar odbrane Gojko Šušak i direktor Hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman. Evo šta su pričali:Franjo Tuđman: Nije nam glavni zadatak Bihać, nego nanošenje, u nekoliko pravaca, takvih udara da se srpske snage više ne mogu oporaviti, već da moraju kapitulirati. Da ostanu posle toga samo nekakve enklave, koje bi se morale predati. Imamo i naklonost SAD, ali do određene granice. Ako ćete to, gospodo, izvršiti na profesionalan način, kao što ste uradili u zapadnoj Slavoniji, u roku od nekoliko dana, onda možemo računati da ćemo politički dobiti.Ante Gotovina: U ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontrolišemo Knin. Ako je naređenje za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo kompletno.Miroslav Tuđman: Da se na radiju prenosi poruka koji su im putevi otvoreni za izvlačenje?Franjo Tuđman: Da, to bi trebalo reći - ne da su im otvoreni, nego da je opaženo da se civili izvlače tim i tim putevima.Gojko Šušak: Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi, nakon prvog dana operacije, po Benkovcu i Obrovcu bacimo letke i u njima kažemo kojim se putevima mogu izvlačiti.Franjo Tuđman: Jedan letak ovako, znači, opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske uz podršku sveta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da ne treba da se povlačite... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.Gojko Šušak: Ja isto predlažem, koliko je god Markač sposoban njih da isprovocira. Njega oni po Velebitu mogu negde gađati, ali to nam neće biti neko pokriće. Norac bi zajedno s njim trebalo da ih isprovocira. Možda bi i po Gospiću ili nečemu mogli baciti dve granate. Mislim, treba delovati po naseljenom mestu!

Lobiranje za Gotovinu koštalo 648.000 dolara!Vlada Jadranke Kosor sklopila je ugovor s lobističkom kompanijom koja je za Gotovinu i Markača trebalo da traži status prijatelja suda u Haškom tribunalu. Veliku lobističku firmu „Paton Bogs LTD“ angažovao je tadašnji ministar pravde Dražen Bošnjaković za pisanje podnesaka Hagu u žalbenom postupku nepravosnažno osuđenim generalima, u kom je Hrvatska za njih tražila status „amicus curiae“.Godinu i po dana, počev od 1. avgusta 2011, hrvatska vlada je svakog prvog u mesecu na račun „Paton Bogsa“ uplaćivala 60.000 dolara, uz nadoknadu dodatnih troškova. U ugovoru piše da se „Paton Bogsu“ plaća ne samo savetovanje o pravnim pitanjima već i političko lobiranje, a za to je isplaćeno ukupno 648.000 dolara!

Mikelić: Hrvatska ne da topničke dnevnike- Odluka suda je čisto politička i neshvatljivo je kako su izuzeti ključni dokazi. Treba istaći i činjenicu da Hrvatska tužilaštvu u Hagu nikad nije dala dokumente, takozvane topničke dnevnike, u kojima vojni vrh odnosno Ante Gotovina tačno navodi koji će ciljevi biti gađani i koliko je granata ispaljeno na Krajinu za svega tri dana - istakao je Mikelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track