Kovačević pita RTS: Zlatokose, kolika vam je plata?!
Foto: Zorana Jevtic

Pismo Siniše Kovačevića Klegijumu RTS

Kovačević pita RTS: Zlatokose, kolika vam je plata?!

Društvo -
Da li je tačno da se ona mere hiljadama evra? One ipak rade u javnom servisu i plaćate ih našim novcem, red bi bio, brate Kolegijume da tu informaciju podelite sa nama.

BEOGRAD - Narodni poslanik Siniša Kovačević odgovorio je na saopštenje Koelgijuma RTS koji je njegove ocene o programu ove televizije nazvao neistinitima. Naime, Kolegijum direktora RTS optužio je Kovačevića da je u Skupštini Srbije, pismu i u više javnih nastupa, izneo desetine ocena o RTS koje se, kako je navedeno, "ne uklapaju u standardnu formulu istine"

Kovačević pismo počinje obraćanjem sa "Dragi Kolegijume" :

Najpre, da li je Kolegijum ime ili prezime? Mogu li da vas zovem Kole? Ili će to biti preterana i prebrza intimizacija? Ne znam otkud Vi gospodine Kolegijume u ovoj prepisci? Koliko se sećam, ja sam se dopisivao, nevoljno, sa tri Vaše novinarske perjanice a onda su one odustale od polemike, sad tu polemiku nastavljate Vi….Ili su, možda i dve plavuše i crnka Kolegijum?

Kovačević ocenjuje da je "krajnje je vreme da prestanete sa lekcijama iz građanskih normi, naročito ako uzmete u obzir polemički nivo vaših zlatokosih uposlenica.

”Blato kao prirodna sredina, sramota za narod, za porodicu ,,za profesiju”…Toliko o osećanju mere ili talentu, kako kaže Ostrovski. I zašto Učitelju građanskih normi, niste objavili moj demanti u istim onim emisijama, dakle u dnevnicima u kojima su me tri plavuše, zloupotrebivši svoju poziciju zaposlenih u RTS ,onako argumentovano i stilski čisto, napale? Bili ste,dragi Kolegijume, dužni da to uradite, poštujući upravo pravila dobrog ponašanja, na kojima toliko insistirate."

Kovačević upozorava Kolegijum da zakon nedvosmisleno kaže da se demanti mora objaviti u istoj emisiji, u istom terminu i identičnom trajanju, kao što je to bio i napad.

"Osim ako i Vi, poštovani Kolegijume, ne mislite da se ne moramo uvek držati zakona, kao pijan plota. Kažete da neopravdano potražujem 160.000 evra od RTS.Pa niste, vi, brate Kolegijume, kompetentni da o tome odlučujete.Da li je bilo koje moje potraživanje opravdano ili ne ,a ima ih još, odlučiće sud, zato što ste Vi, Kolegijume, najpre odlučili da ukinete tv stvaraocima zakonom garantovano pravo na plaćanje repriza, a onda se velikodušno predomislili i doneli pravilnik po kome ste još velikodušnije udostojili da taj raspon bude od neverovatne tri hiljade do deset hiljada dinara!!! Još jedan dokaz koliko ništa ne znate o mediju na čijem ste čelu, brate Kolegijume i koliko ne rezumete njegovu prirodu. Pet hiljada dinara za reprizu tv filma, drame, epizodu serije u kojoj igrate glavnu ulogu, osam ako ste je pisali, deset ako ste je potpisali kao reditelj. Pa nisam ja Vas, gospodine Kolegijume, obrijao ili fenirao. Meni vaš bakšiš ne treba.Moju intelektualanu i umetničku svojinu štiti zakon, to je tekovina upravo te Evrope, prema kojoj tako strelovito srljate. Informaciju o sudskom sporu između mene i Vas, brate Kolegijume ,u javnost ste izneli Vi a ne ja. I ne sudim se ja sa sestrom oko očevine pa je nepristojno da komentarišem pre presude.Vi ste javni servis, Vas kao javnu kuću i Vaš rad ne samo da je dozvoljeno nego i potrebno kritikovati i komentarisati.

Ali kao što kažete,uvaženi Kolegijume, navodi Kovačević, svako bira svoju bruku.

Nemušti odgovor o raspolaganju marketnškim prostorom, neću da komentarišem.On drži vodu kao i nov đevđir. Komentarisaću ga kad ga dobijem od onog kome sam ga i uputio. Dakle, vladi Srbije i resornom ministarstvu.Uzgred i ovlaš, primećujem da ste unapred prodali oko osamdeset procenata reklamnog prostora, ”Jednoj “ agenciji 28 a “drugoj” jedanaest posto. Imaju li ta “jedna i druga” imena i vlasnike? Da nisu to slučajno oni koje smo pominjali? Ko su vlasnici onih preostalih četrdeset procenata? Da nisu i među njima i ona imena, uvaženi Kolegijume ,koja počinju sa Đ i Š a završavaju sa ilas i aper? I kakav ste vi to menadžment ,kad sa tako, kako sami kažete, fantastičnim programom, ne uspevate da prodate četiri miliona sekundi? Da niste možda raskrčmili ono najatraktivnije vreme, pa su vam ostali posleponoćni i ranojutarnji restlovi? Zašto sekunde prodajete sa popustom i unapred, koliki je gubitak RTS zbog toga a kolika dobit “jedne i druge”agencije? Ima li u ovakvom poslovanju elemenata krivičnog dela? Ali o tome ću u parlamentu sa ministrom, gospodine Kolegijume.I prodajte onih četiri miliona sekundi za po dinar, moći ćete da uplatite stipendije maloletnoj deci svojih ranopreminulih kolega, koju niste isplatili mesecima, brate Kolegijume, a koje su trećina prosečne plate zaposlenog na RTS, znači oko dvanaest hiljada dinara a ne trećina primanja jedne žuto crne voditeljke. Uzgred, Kolegijume, kad već u javnost iznosite koliki je moj odštetni zahtev, možda da ipak saznamo i kolika su primanja zlatokosih? Da li je tačno da se ona mere hiljadama evra? Koliko god primaju, upravo toliko i treba da prime, gospodine Kolegijume, ali da nam ipak kažete.One ipak rade u javnom servisu i plaćate ih našim novcem, red bi bio, brate Kolegijume da tu informaciju podelite sa nama.

On dodaje da, što se tiče naplate pretplate, niko nije ni rekao da ju je uveo RTS, a ko god da je naplaćuje, EPS ili profesionalni uterivači dugova, procenat naplate će biti sve manji, što zbog ekonomske krize, što zbog kvaliteta proizvoda koji nudite:

Jedino ako angažujete Ramba da lomi palčeve. On je kod vas u kući, ionako, bar dva puta nedeljno. Pa da povede i Prleta i Tihog..Što se tiče procenta naplate u Beogradu a koji je kako sami kažete neverovatnih sedamdeset procenata, obzirom na kvalitet programa, taj je procenat zaista neverovatan. I sam spadam u te mazohiste, plaćam pretplatu, brate Kolegijume, plaćam…Razmislite ipak, zašto u ovom trenutku, svaki treći stanovnik Beograda izbegava ovu obavezu.

Ono što Vi, gospodine Kolegijume nazivate činjenicom broj šest, ističe Kovačević, govori koliko ništa ne znate o televiziji na čijem ste čelu i koliko ste nespremno ušli u taj posao. Kažete da je u JRT sistemu RTS snimao sedam drama godišnje. Koješta!U knjizi Vodič kroz igrani program RTB od 1958 do 1995, koju je priredila gospođa Bojana Andrić,u izdanju Vaše kuće, naći ćete 999 naslova sačuvanih drama.O onima koje, nažalost, nisu sačuvane, nije govoreno. Devetstodevedesetdevet, sa imenima svih autora i kratkim sadržajem.Koleguijume, Kolegijume…Samo je pokojni Slavoljub Stefanović Ravasi režirao preko sto naslova…Primerice,u vreme kada je odgovorni urednik programa bio gospodin Vitezović snimano je najmanje petnaest i redovno finansirana i tehnički pomagana srpska kinematografija.Usput,šta je sa onih tri posto pretplate koje ste dužni da odvajate za srpski film? Kanda se ne postizava, brate Kolegijume. O tome koliko je rečenica, da je u poslednjih osam godina, produkcija RTS veća nego u prethodne četiri decenije, netačna, maliciozna i lišena kako rekoste na početku, standardne formule istine, ne treba trošiti reči..Osim ukoliko u produkciju RTS ne ubrajate i remek dela Vaših zlatokosih prvakinja..A zamislite kolika bi to tek produkcija bila da niste onako promišljeno i altruistički odustali od Trećeg kanala, koji je, pomenimo, hrvatska televizija.nedavno formirala.

Tačka sedam govori o vašoj, Kolegijume dragi, samozaljubljenosti i samodovoljnosti, piše Kovačević i nastavlja:

Ona je Vaš panegirik Vašem programu.Očito ne živimo u istom vremenu, prostoru i realitetu. Govorite o već završenoj, trijumfalno završenoj dvehiljadedvanaestoj. Neko je ovde na pogrešnim lekovima. Izgleda da uzimam pogrešnu terapiju.Ako i je tačno to što tvrdite, da vam je program fantastičan, otkud toliko nezadovoljstva ?..Nabrajate horove, orkestre… Brate Kolegijume,pa sve ste to dobili kao ostavštinu. Niste valjda imali ideju da i to ukidate? Čujem da je, pročitavši Vaš odgovor, novi menadžment BBC,odlučio da na RTS pošalje dvadeset novinara, urednika i reditelja na praksu i usavršavanje. Rekoh li ja to NOVI menadžment?

Kako navodi, sledeći asus pišem olovnom rukom i teška srca.

Praštajte, brate Kolegijume, Hrista radi. Ogreših se silno.Zaista prenosite Bečki novogodišnji koncert. Izvinite, gospodine Kolegijume. Mea culpa. I za Mocarta se izvinjavam.Samo mi, molim Vas, gospodine Kolegijume, odgovorite kad je Rekvijem zadnji put emitovan, ko ga je izvodio i ko je dirigovao. A što se tiče ostalog, možete vi proizvoditi milion emisija godišnje, taj program nije dobar. Vidim da kažete da ste izgradili Avalski toranj.Sami ili Vam je još neko pomagao? Pa zar se, uvaženi Kolegijume, ne bojite visine? Kako ste Vi jedan hrabar Kolegijum.

Činjenica broj devet. Sport..Nabrajate šta ste prenosili dvehiljade jedanaeste.To je daleko jednostavnije i lakše nego da nabrojite koje događaje nismo videli. Naročito u trijumfalno završenoj dvehiljadedvanaestoj. Država je kriva što je dozvolila postojanje komercijalnih televizija.Ta nemojte kasti. Pa šta bi Vi, cenjeni Kolegijume, da budete monopolisti. Kakvom bi superiornom gledanošću tada mogli da se hvalite. I pošto bi tada bio reklamni sekund, ne smem ni da pomislim. Koliki bi onda profit ostvarivale “jedna i druga”. Ko danas kritikuje RTS radi na afirmaciji šunda i nekulture, razara demokratiju, pismenost kulturu., truje omladinu, kažete Vi,Kolegijume……Fale još samo parabelum, kožni mantil i petokraka na kačketu, druže Berija. Nema toga ko nam smije kritikovat emisije, ko ne voli program prvi, kupašće se on u krvi. Povedi ,druže Kolegijume, zapjevaj, a mi ćemo prihvatit…Svi.

Činjenica broj deset opet govori o stepenu Vašeg neznanja i nepoznavanju istorije vlastite kuće..Od petnaestak navedenih imena, nekadašnjih insignija RTS, stentorski kličete, Selenić nikad nije radio na RTS. Jeste, uvaženi Kolegijume, itekako je radio. Vodio je i uređivao hronike Bitefa, hronike Sterijinog pozorja, godinama bio predsednik žirija koji je svake godine na anonimnom konkursu birao najbolje drame, dugi niz godina uređivao i vodio kultnu emisiju Petkom u dvadesetdva. Možda, Kolegijume, mislite nije primao platu u RTS? Da,akademik Selenić stalno je bio zaposlen kao profesor dramaturgije na FDU, ali je svoj veliki angažman na RTS redovno naplaćivao kroz honorare. Za razliku od današnjih honorarnih saradnika. I kad smo već tu, da onda pomenemo još neka imena, poput Duška Radovića, Vojina Dimitrijevića, Ljube Ršumovića, Dragana Babića, Zorana Hristića….Oni su,godpodine Kolegijume gradili ugled i reputaciju RTS radeći tako, istovremeno, na vlastitoj afirmaciji i usavršavanju.To je ta interakcija,koju Vi danas nemate, ako razumete šta hoću da kažem.Vi danas takve ljude, osim nekoliko izuzetaka, nemate niti se trudite da ih stvorite.

I za sam kraj, samleven i potpuno razotkriven Vašim poslednjim pasusom u kome u briljantnom intelektualnom kreščendu, vrli Kolegijume, skidate sa mene masku koju sam navukao da sakrijem sve svoje podlosti i neznanja, priznajem :Jeste, mene zovu Sluga sviju gospodara, jeste, jesam služio i Stambolića i Miloševića i Miru Marković i Mirka Marjanovića i Miškovića i Karića i Koštunicu i Đinđića i Tadića i uvek za to dobijao uhljeblje sa značajnom sinekurom, bivajući svaki put sve bogatiji, osioniji i bahatiji, jeste vidim, kao i mnogo puta do sada, RTS kao deo plena ili lanč paketa, spreman da se na njega ustremim kao ris na prepelicu. Samo što je u tom lanč paketu koji se zove RTS i koji će, brate Kolegijume ostati iza Vas, bojim se biti samo buđav lebac. Kanda je vreme da se pozdravimo, ilustrisime.

Kovačević pismo završava sa : Zbogom Kolegijume!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja