Dr Miljko Ristić: Smeniću loše rukovodioce!

Intervju, direktor Kliničkog centra Srbije (KCS)

Dr Miljko Ristić: Smeniću loše rukovodioce!

Društvo -
Analiziramo šta je od predviđenog urađeno a potom ćemo odlučiti o smenama, jer neki ne zaslužuju da budu na rukovodećem mestu

BEOGRAD - Promene.Kroz KCS prođe oko 15.000 ljudi, susrećemo se sa milion problema, od hitnog prijema do parkinga. To je gigant sa velikim troškovima, ali uz dobru organizaciju sve je moguće - kaže u intervjuu za Kurir kardiohirurg dr Miljko Ristić i novi direktor KCS.♦ Da li ste preduzeli neke korake?- Angažovao sam stručnjake za pravne, finansijske i ekonomske poslove. Za pravna pitanja zadužen je diplomirani pravnik Jovan Anastasijević, a na mesto finansijskog direktora došla je diplomirani ekonomista Milena Ćirić. Biće promena i u rukovodećoj strukturi KCS.♦ Kako to mislite?- Ko nije zaslužio, neće biti rukovodilac. O smenama ćemo odlučiti na osnovu analiza njihovog rada i efikasnosti.♦ Najavili ste formiranje borda direktora KCS.- Moramo da vodimo računa o obrazovanju i naučnoistraživačkom radu. Sačinjavaće ga stručnjaci koji su se u radu pokazali i na međunarodnom nivou. Cilj mi je da napravimo plan po kome ćemo iz godine u godinu sprovoditi nove svetske operativne metode.♦ U kakvoj je finansijskoj situaciji KCS?Trenutno se ne vidi velika razlika između potražnje i plaćanja, ali veliki trošak je isplata 1.000 zaposlenih na određeno vreme. KCS za njihova primanja izdvaja oko pet miliona evra godišnje. To pitanje mora da reši ministarstvo jer su nam ti zdravstveni radnici neophodni.♦ Najavili ste transplantacije srca i smanjenje liste čekanja.- Početkom sledeće nedelje trebalo bi da potpišemo ugovor o toj saradnji sa jednom klinikom iz Pariza. Što se tiče liste čekanja za kardiohirurgiju, za nekoliko meseci ih neće biti jer smo već za 50 odsto povećali broj intervencija.

Potrebno 500 miliona evraNa pitanje kad će početi rekonstrukcija KCS u Beogradu, dr Ristić odgovara da su prognoze za rekonstrukcije kliničkih centara više pesimističke, jer nema dovoljno sredstava.- Za beogradski KC potrebno je oko 500 miliona evra, a rekonstrukcija bi trebalo da počne na proleće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track