Toplane spremne za hladnoću

Sve radi

Toplane spremne za hladnoću

Društvo -
Trenutne količine mazuta u najvećem delu toplana podmiruju potrebe za narednih desetak dana

BEOGRAD - Sve toplane u Srbiji spremno su dočekale zahlađenje i pad temperatura, ima dovoljno energenata, a nema ni posebnih tehničkih problema, izjavio je danas predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić."Što se tiče gasa, nema nekih velikih problema, ide redovna isporuka gasa, problem je izmirenje obaveza prema Srbijagasu i moramo ga rešiti u najskorije vreme", kazao je Lečić.

Prema njegovim rečima, trenutne količine mazuta u najvećem delu toplana podmiruju potrebe za narednih desetak dana ali se očekuje da će već od 15. decembra taj energent početi da se pozajmljuje od Republičke direkcije za robne rezerve.

"To će stvoriti uslove da toplane mogu da funkcionišu nesmetano mesec-mesec i po dana i da se snađu za kupovinu novih količina energenata", poručio je Lečić.

On je dodao da nema ni nekih tehničkih problema i da se ne očekuje da će niske temperature biti nepovoljnije nego prethodne godine.

Osvrnuvši se na vladinu Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije, koja ima za cilj da smanji velike razlike u cenama grejanja među toplanama i obezbedi stabilno snabdevanje stanovništva i privrede, Lečić je kazao da su toplane inicirale donošenje tog dokumenta.

"Mi smo predložili metodologiju na osnovu koje treba formirati cene grejanja zavisno od vrste energenata koji koriste. Najveća potrošnja je pre svega gasa, mazuta, uglja i nešto malo lož ulja", istakao je on i dodao da neke toplane nisu ušle u korekciju, jer su u sklopu metodologije već imali cenu, dok su neke napravile predloge.

To je osnovni cilj, da se polako i postepeno pripremamo za prelazak na merenje toplotne energije po kilovat satu, dodao je Lečić.

Cene propisane Uredbom, zavisno od vrste energenta, po metru kvadratnom su za gas od 61,07 do 91,07 dinara, za mazut od 83,35 do 113,35 dinara, za ugalj od 52,45 do 82,45 dinara i za biomasu od 73,5 do 103,5. Uredba važi za tekuću grejnu sezonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track