DS: Odredba u suprotnosti sa medijskom strategijom
Foto: Rts

Skupština

DS: Odredba u suprotnosti sa medijskom strategijom

Društvo -
Država može osnivati samo javne servise ali ne može biti osnivač preduzeća u oblasti informisanja, smatra Vesna Marjanović

BEOGRAD - Poslanička grupa Demokratske stranke u parlamentu zatražiće od Vlade Srbije da povuče odredbu predloženog zakona o javnim preduzećima koja omogućava državi da osniva javna preduzeća i u oblasti informisanja, rekla je danas poslanica DS Vesna Marjanović.

"To je u potpunoj suprotnosti sa medijskom strategijom. Ono što sadrži medijska strategija kao osnovni princip to je izlazak države iz vlasništva u medijima. Država može osnivati samo javne servise ali ne može biti osnivač preduzeća u oblasti informisanja", rekla je Marjanovićeva agenciji Beta. Prema njenim rečima, član 2 predloženog zakona o javnim preduzećima definiše oblasti od opšteg interesa u kojima država može da bude osnivač javnog preduzeća, i u šumi tih oblasti koje su nabrojane predlagač zakona, odnosno Vlada Srbije, provukao je i oblast informisanja.

"Na to su nam skrenula pažnju novinarska udruženja. Mi ćemo kao poslanički klub DS reagovati na to jer smatramo da je to u potpunoj suprotnosti sa medijskom strategijom", kazala je Marjanovićeva, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Ona je dodala da su se za brzo sprovođenje medijske strategije, čija su načela i principi deo usklađivanja zakonodavstva Srbije sa propisima EU, opredelili i prethodna vlada i sadašnja vlada, kao i ministar kulture Bratislav Petković.

"Ako je vlada pokušala da kroz jedan drugi zakon podmetne nešto što će omogućiti i kočiti primenu medijske strategije smatramo da je to nedopustivo. Mi ćemo tražiti od predlagača da tu odredbu povuče tako što može podneti amandman da se izbriše informisanje iz spiska tih oblasti ili to može učiniti nadležni skupštinski odbor, a to je Odbor za privredu", kazala je Marjanovićeva. Skupština Srbije danas je počela načelnu raspravu o predloženom zakonu o javnim preduzećima. Do rasprave o amandmanima o tom zakonskom predlogu, amandmane mogu podneti vlada i nadležni odbor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track