Pacijenti ministarki: Otkud vi kod nas
Foto: Tanjug

Dejanovićeva u kontroli KBC "Dragiša Mišović"

Pacijenti ministarki: Otkud vi kod nas

Društvo -
Doktori su premoreni i prenapregnuti i jedino rešenje da se odobri zapošljavanje novih kadrova, stakao je direktor KBC Šćepanović

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović iznenadila je zaposlene i pacijente u KBC "Dragiša Mišović", kada je bez najave posetila ovu zdravstvenu ustanovu.Đukić-Dejanović je tokom sinoćnje posete rekla da je želela da vidi šta se dešava sa mamografima koji su stigli kao japanska donacija srpskim ustanovama, ali i da popriča sa pacijentima i zaposlenima o problemima sa kojima se suočavaju.

Direktor KBC "Dragiša Mišović" prof. dr Radisav Šćepanović referisao je ministarki da je u ovoj ustanovi jedan mamograf nabavljen iz donacije EU, a drugi su dobili od Instituta za onkologiju, ali je japanskom donacijom digitalizovan.

"Nismo čekali da počne nacionalni skrining već smo organizovali skrining za žene zaposlene u našoj ustanovi, pa i za koleginice u Institutu "Dedinje" i "Banjica", RFZO. Od 500 pregledanih žena našli smo više od 10 karcinoma dojke u početnoj fazi, sve žene su operisane i sve su dobro. To je naš najveći uspeh", istakao je Šćepanović.

Zaposleni na Odeljenju kardiologije ukazali su ministarki zdravlja da im je u poslednjih nekoliko godina otišlo sedam kardiologa, da je teško sa postojećim kadrom organizovati rad u dve smene, da su ljudi premoreni i prenapregnuti i da je jedino rešenje da se odobri zapošljavanje novih kadrova.

Poseta ministarke zdravlja posebno je iznenadila pacijente na odeljenju intenzivne nege. Kada je ušla u jednu od soba i predstavila se, pacijenti nisu krili zaprepašćenje.

"Znam ja ko ste vi, nego me čudi otkud ministarka kod nas i to u ovo vreme. Hvala što ste došli. Neguju nas i paze, tako da ne mogu da se požalim na rad osoblja", u dahu je ispričala jedna od pacijentkinja.I pacijenti u ambulanti koji su čekali rezultate analiza bili su iznenađeni posetom ministarke.

"Stekla sam utisak da u ovoj ustanovi možda treba malo pooštriti zakazivanje. Ako je pacijentu zakazan pregled u određeno vreme, a lekara je nešto sprečilo da dođe, onda je pristojno da se pacijentu objasni zašto kolega kasni", naglasila je Đukić-Dejanović.

Ona je kazala da je prijatno iznenađena radom na mamografima u ovoj ustanovi, da se radi u dve smene i da imaju obučen rendgenologe i tehničare koji rade na njima.

U sličnim iznenadnim posetama ministarka je već bila u zdravstvenim ustanovama u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i generalni utisak je da domovi zdravlja predstavljaju šaltere za bolnice i kliničke centre i da su kapaciteti domova zdravlja nedovoljno iskorišteni.

"Sve ono što može da se uradi u domu zdravlja pomera se ka višim instancama, sekundarnoj i tercijalnoj zaštiti. Takođe uočeno je da podela rada nije dobra u ustanovamo i na tome se mora više raditi", naglasila je ministarka.Đukić-Dejanović je kazala da su utisci pacijenata o radu zdravstvenih radnika različiti, ali da je generalna ocena da su 90 odsto zdravstvenih radnika krajnje korektni i savesni i naglasila je da će dalja misija biti da se oni koji ne spadaju u tih 90 odsto privole da se ponašaju na sličan način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track