Žarko Galetin: Ishitrena priča o zaraženom kukuruzu

Direktor Produktne berze

Žarko Galetin: Ishitrena priča o zaraženom kukuruzu

Društvo -
Nanela je veliku štetu domaćim izvoznicima koji su među deset najvećih u svetu

SUBOTICA - Priča o zaraženom domaćem kukuruzu je ishitreno i bez preciznih podataka plasirana u javnost i nanela je veliku štetu domaćim izvoznicima, ocenio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin."Mađar so“ je proteklog petka objavio da, zbog visoke koncentracije aflatoksina, 68 odsto ovogodišnjeg roda kukuruza nije pogodno za ljudsku upotrebu, kao i da je u beogradskoj laboratoriji jednog od najvećih svetskih preduzeća za kontrolu kvaliteta SGS grup ispitano 375 uzoraka i da se na osnovu tih ispitivanja može zaključiti da je svega 32 odsto kukuruza bezbedno za ljudsku upotrebu.

Posle toga se oglasilo ministarstvo poljoprivrede koje je pozvalo medije “da neproverene i činjenično neutemeljene izjave koje mogu uznemiriti javnosti i ugroziti ekonomske interese Srbije kao velikog izvoznika kukuruza ne plasiraju na senzacionalistički način”.

Galetin je nakon ovih događaja, na marginama Seminara savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine koji se održava u Subotici, ocenio da je cela priča nanela štetu domaćim izvoznim kućama, za koje smatra da su “referentne izvozne kuće i u svetskim razmerama”.

On je dodao da se Srbija u poslednjih nekoliko godina izuzetno dobro kotira po ovom pitanju, a “ako Evropsku uniju uzimamo kao jednu statističku jedinicu, mi smo u prošloj godini bili među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu”.

“Ovakav nesinhronizovan nastup jedne kontrolne kuće je naneo štetu domaćim izvoznicima. Ja ne kažem da javnosti ne treba saopštiti istinu, daleko od toga, ali mislim da je moglo da se sinhronizuje sa državnim organima, pri čemu bi trebalo da se izađe sa vrlo jasnim i preciznim podacima", izjavio je Galetin Tanjugu.

Ističući da smo time vrlo ozbiljno narušili kredibilitet naših izvoznika na tržištu kukuruza, Galetin je upozorio da će oni imati dugoročnije posledice, ne samo za ovu godinu, već i za naredne.

On veruje da država ima organizacione i logističke kapacitete i mogućnosti da “iskontrološe čitavu situaciju” i da se javnost pravovremeno i tačno informiše “šta se dešava na tržištu kukuruza”.

“Već sada vidimo da se prvobitne informacije koje su izašle iz dotične kontrolne kuće ublažene, da to sve nije tako tragično i crno kao što je u početku izgledalo. Kada se čitava situacija kanališe, stavi u prave okvire i dobije pravu meru, tada će i tržište profunkcionisati tempom kakav smo očekivali za ovaj period”, rekao je Galetin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track