Najnovije vesti

Obeleženo 25 godina Urgentnog centra

Ministarka obećala pomoć

Obeleženo 25 godina Urgentnog centra

Društvo
Tokom četvrt veka postojanja u ustanovu koja mnogima život znači gotovo da ništa nije ulagano

BEOGRAD - Pomozite da možemo da pomognemo!
U Kristalnoj dvorani hotela Hajat sinoć je svečano proslavljeno četvrt veka postojanja i rada Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora, brojni lekari i zaposleni.

Novi direktor UC dr Zlatibor Lončar rekao je da je priča o preopterećenosti Urgentnog centra javna tajna, kao i da su za poslednjih 25 godina kapaciteti Urgentnog centra ostali isti.

- Broj godišnjih pregleda porastao je sa 116.000 pacijenata na više od 200.000. Urgentni centar od otvaranja raspolaže s 300 kreveta, koji većinom nisu zamenjeni. UC nema aparat za prepoznavanje sepse, nema aparat za zaustavljanje krvarenja iz želuca, dvanaestopalačnog creva i debelog creva. Sterilizator u operacionoj sali kvari se svakog trećeg dana i iznova ga popravljamo da bismo mogli da uradimo operativni program - rekao je Lončar i ovom prilikom zamolio ministarku zdravlja i predsednika Srbije da pomognu.

Ministarka je obećala da će već od ponedeljka da vidi šta može da se uradi.

(J. R.)

 


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...