Završeni Dani srpske kulture u Zagrebu
Foto: Marina Lopičić

Prosvjeta

Završeni Dani srpske kulture u Zagrebu

Društvo -
Za šest dana publici su predstavljeni filmski, pozorišni i muzički programi, kao i izložba izbornih materijala sa izbora 90-ih u Srbiji naslovljena "Glasačka mašina"

ZAGREB - Predstavljanjem dve knjige Jasne Bjeladinović-Jergić o narodnim nošnjama Srba i narodnim nošnjama u Srbiji i okolnim zemljama u 19. i 20. veku, u Zagrebu su završeni sedmi Dani srpske kulture.

Na sinoć zatvorenoj manifestaciji, u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", tokom šest dana trajanja publici su predstaviljeni filmski, pozorišni i muzički programi, kao i izložba izbornih materijala sa izbora 90-ih u Srbiji naslovljena "Glasačka mašina".

O knjigama su u punoj dvorani "Prosvjete", osim autorke, govorile i direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Vilma Niškanović i Mirjana Menković, urednica pomenutih knjiga, naglasivši značenja terenskih istraživanja i svog i daljnjeg rada Jasne Bjeladinović-Jergić.

U izlaganjima su podsetile na stvaranje bogate etnografske zbirke, kao i stvaranje etnografskih muzeja i drugih ustanova u bivšoj Jugoslaviji. Nakon predstavljanja knjige, domaćinima, ali i predstavnicima drugih srpskih institucija u Hrvatskoj poklonjeni su kompleti knjiga, a predsedniku "Prosvjete" Čedomiru Višnjiću u znak zahvalnosti za domaćinstvo uručena je i kopija poskurnika kojima se pečati slavski kolač.

"Drago mi je da se okupilo toliko posetilaca, da čuju šta je novo u izdavačkoj delatnosti muzeja i dokle se stiglo na obradi tekstila, odnosno tradicionalne kulture narodnih nošnji", rekla je Jasna Bjeladinović.Izrazivši zadovoljstvo prijemom u Zagrebu, Vilma Niškanović je u izjavi za Tanjug naglasila da su, iako za sada nema formalne saradnje muzeja u Zagrebu i Beogradu, brojni bilateralni kontakti, kao i učešće na međunarodnim i regionalnim skupovima kao što je onaj o starim zanatima u zagorskom selu Kumrovec gde postoji uspešno etno selo. Upravo završenim Danima vrlo je zadovoljan i predsednik Višnjić koji je izjavio da se radilo kao i obično, "u uslovima koji su bili nešto više od improvizacije".

"Koristili smo energiju naših aktivista koji to rade svake godine i mimo velikih državnih manifestacija, mimo, na žalost ili na sreću, ministarstava kulture i mimo gostovanja velikih ansambala, i ja sam zadovoljan jer Dani pokazuju dinamiku i svoj profil", kazao je Višnjić.On je istakao da je "na ovim manifestacijama važno da u velikoj gradskoj sredini na njih dođu ljudi koje na drugi način ne možemo dobiti", i dodao da je zadovoljan odzivom i dirnut pomalo emotivnom prezentacijom knjiga o narodnim nošnjama.

"I pored atmosfere koja vlada nakon haških presuda, sve se odvijalo, vrlo korektno i ljudski", rekao je Višnjić.

Dani srpske kulture su počeli dokumentarnim filmom "Hrvatski crnci" i prikazivanjem dve tragikomedije (Crna Zorica i Smrt čoveka na Balkanu), a dan kasnije prikazani su filmovi mladih autora.

U punoj dvorani Teatra ITD održana je predstava "Maja i ja i Maja", otvorena je izložba "Glasačka mašina", a prekjuče je održan i koncert Frejm orkestra (Frame Orchestra).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track