Dete se izgubilo u snegu od pola metra na Goliji

Alarmantno - Srbija okovana snegom i ledom

Dete se izgubilo u snegu od pola metra na Goliji

Društvo -
Pri povratku iz škole Aleksandar Komatina s Golije satima se sam probijao kroz mećavu. Do kuće jedva uspeo da stigne

SJENICA - Hrabro srce!Dvanaestogodišnji Aleksandar Komatina, čija je kuća duboko u planini Goliji, preksinoć se u poslednji čas, promrzao i na izmaku snaga, spasao iz smetova i mećave koja je zahvatila planinu.Aleksandar je iz škole u selu Osaonica ispod Pešterske visoravni krenuo kući. Na planinu se, međutim, ubrzo spustila žestoka oluja.Zatvorena škola- Sam se satima probijao zavejanim putem... Kroz šumu, boreći se s hladnoćom, vetrom... Kako mu je bilo samo on zna. Jutros smo se čuli s njegovima, kući je stigao zaleđenih pantalona i čizama, jakne, usne su mu već bile poplavele od hladnoće, prag je prekoračio bukvalno zadnjim snagama... Samo koji minut kasnije na planinu se spustio mrak - ispričala nam je juče Melka Zornić, Aleksandrova nastavnica iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ u selu Osaonica.Tokom prošle noći nova oluja spustila se na Goliju, sneg je premašio pola metra, smetovi zavejali puteve. Mali Aleksandar nije juče ujutru mogao da dođe u školu.- Onaj ko nije doživeo mećavu na Goliji, Pešteru, ne zna šta je oluja. Aleksandar se spasao samo zahvaljujući svojoj izdržljivosti. On svakog dana pešači satima, a to mu ne smeta da bude odličan đak - kaže nastavnica Zornić.Kritično na PešteruDesetine sela na Pešteru u snežnoj je blokadi. Putari ulažu sve napore, ali problem je jak vetar, koji začas zamete ono što oni očiste.

- Zavejani smo, ne daj bože da se neko razboli u selu. Do nas se bez helikoptera ne može. Uz to, pet dana smo bez kapi vode. Katastrofa - kaže Tibor Jelić iz sela Crvsko na Pešteru.Tokom celog jučerašnjeg dana sneg je padao u čitavoj Srbiji, pa su čistači puteva imali pune ruke posla. U planinskim selima jugozapadne Srbije bilo je problema sa strujom, a u pojedinim mestima u prekidu je i lokalni saobraćaj. Žitelji Priboja juče su cvokotali jer u gradu nije bilo grejanja, pošto se cisterna sa 25 tona mazuta zaglavila u snegu kod Kokinog Broda. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP, izjavio je da su ekipe motornim sankama spasavale zavejane na Pešteru.- Glavni putni pravci su prohodni, ali ima lokalnih prema selima na Pešteru koji su neprohodni. Sneg jakog intenziteta pada na području Kruševca, Kraljeva i Zlatibora i u istočnoj Srbiji. Na delu auto-puta od Feketića do mosta na Beškoj ima leda - rekao je Marić.Na području opštine Crna Trava juče je, zbog kvara na elektromreži, bez struje ostalo oko dve trećine stanovnika, od ukupno 2.000 žitelja. Kvar je otkriven oko 15 sati, a ekipe „Elektrodistribucije“ najavile su da će ga otkloniti najkasnije tokom noći.Z. Šaponjić - S. TomčićBuldožer ispred kolone s pokojnikomZbog snega koji je juče neprestano padao u Topličkom okrugu opština Kuršumlija angažovala je buldožer da očisti put do groblja u selu Tnava kako bi porodica mogla da sahrani pokojnika.- Sva dostupna mehanizacija komunalnog preduzeća angažovana je na čišćenju snega. Putevi se čiste po prioritetu - kaže Goran Đorđević, direktor Direkcije za izgradnju opštine Kuršumlija, koja je zadužena za održavanje puteva.(M. Đ.)

Poklon za malu NikolinuVlada Vojvodine odlučila je da daruje bebu Nikolinu, koju je majka Teodora Talpai rodila pre tri dana u snežnom smetu na putu za porodilište u Zrenjaninu. Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović predaće danas poklon Predragu Mladenoviću, ocu male Nikoline. U paketu će biti oprema za bebu u vrednosti od 50.000 dinara. Opremu u vrednosti od 180.000 dinara na poklon će dobiti i ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Žitište, koja je u tim vanrednim okolnostima učinila sve da mala Nikolina dođe na svet.(S. P.)

Kombijem vukao decu!Iako je možda imao nameru da zabavi svoje mališane, otac koji je kombijem vukao dvoje dece na sankama na putu između Bačkog Gradišta i Bečeja nije baš za pohvalu. Na video-snimku koji je postavljen na portalu S medija vidi se kako narandžasti kombi putem vuče decu na sankama dok pored njih prolaze automobili. Kakva god da je bila namera vozača kombija i bez obzira na to što je vozio polako, ovakva zabava se ne preporučuje nikome.(N. K.)

Igra je mogla mnogo da ih košta
Igra je mogla mnogo da ih košta

U Beogradu čiste samo centarZbog snega koji je padao satima, saobraćaj u Beogradu juče je bio otežan. „Beograd put“ čistio je samo ulice prvog prioriteta, dok su ostale ulice ostale neprohodne za saobraćaj. I vozila gradskog saobraćaja otežano su se kretala kroz ulice prvog prioriteta, zbog čega su građani čekali na prevoz i po pola sata. Najkritičnije je bilo u Nemanjinoj ulici u centru Beograda, usled kvara na tramvajskoj mreži. Problema je bilo i na Senjaku, Miljakovcu, Vidikovcu i u Rakovici. Portparol Hitne pomoći Nada Macura kazala je da se ekipe otežano kreću na periferiji grada i u delovima u kojima ima uzbrdica.Inače, zbog snežnih nanosa Avalski toranj biće zatvoren za posetioce do petka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track