TRKA: Ovo su kandidati za direktora srpske policije
Foto: Kurir

Jaka konkurencija

TRKA: Ovo su kandidati za direktora srpske policije

Društvo -
Među 32 prijavljena najozbiljniji pretendenti su Bogdan Pušić, Milan Dimitrijević, Dragan Marković, Marko Nicović, Milorad Veljović, Mladen Kuribak, Miroslav Milošević i Dragica Jeftović

BEOGRAD - Na konkurs za direktora policije prijavilo se najmanje osam kandidata, a među njima je i Bogdan Pušić, šef radne grupe za ispitivanje privatizacije, koji je javnosti postao poznat posle hapšenja Miroslava Miškovića.

Za funkciju direktora policije konkurisao je i Milan Dimitrijević, šef Uprave MUP Srbije za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Diplomirao je na fakultetu bezbednosti u Skoplju nakon čega je zasnovao radni odnos u MUP. Po isteku pripravničkog staža i rada u SUP Vranje, 2000. godine prelazi u MUP Srbije, zatim se angažuje u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala. Od 2005. godine radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, a 2007. godine imenovan je za generalnog konzula u Solunu u Grčkoj.

Jedan od kandidata za ovu funkciju je i Dragan Marković, zamenik direktora Bezbednosnoinformativne agencije (BIA) i doskorašnji državni sekretar MUP-a. Marković je radni odnos zasnovao 1992. godine u tadašnjem Resoru državne bezbednosti, kasnje Bezbednosnoinformativnoj agenciji, gde je radio na različitim vrstama operativnih zadataka i obavljao poslove rukovodioca.Pre postavljenja na mesto državnog seketara MUP-a bio je savetnik direktora BIA. Za vreme četvorogodišnjeg mandata u MUP-u pokrenuo je reorganizaciju i sistematizaciju ovog ministarstva.

Na spisku je i Marko Nicović, advokat i bezbednosni stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u policijskim poslovima. Nicović je rekao da je on pored već postojeće biografije u MUP-u Srbije, na konkurs priložio i brojne dokaze o svom profesionalnom obaveštajnom usavršavanju, od kojih i one u Ef-Bi-Aju (FBI)."Državi sam ponudio zavidnu biografiju koju sumnjam da bilo ko ima, kao i svoje veze u međunarodnim okvirima. Videćemo kakav će ishod konkursa biti", kazao je Nicović (Sutrašnji "Blic" piše da je njegova prijava odbačena) Nicović je dodao da se, prema njegovim informacijama, na konkurs prijavilo oko 20 kandidata.

Na konkurs su se prijavili i Milorad Veljović, dosadašnji direktor policije, Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije MUP-a Srbije, Miroslav Milošević, bivši načelnik RJB MUP Srbije i Dragica Jeftović, načelnica užičke policije.

Iako se u javnosti spominjalo da je konkurisao i Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije, listu je nezvanično rečeno da on nije predao kandidaturu.

Komisija je primila 32 prijave, a odbacila četiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja