Mrka o stanju na putevima: Vrlo dobro!
Foto: KURIR

Ministar saobraćaja

Mrka o stanju na putevima: Vrlo dobro!

Društvo -
Mrkonjić je naveo da su putni pravci u tom delu Srbije prohodni, a putna operativa na "visini zadatka"

BEOGRAD - Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić obišao je danas putne pravce na području Kragujevca i u okolini tog grada i konstatovao da je stanje vrlo dobro.

Mrkonjić je naveo da su putni pravci u tom delu Srbije prohodni, a putna operativa na "visini zadatka".Odgovarajući na pitanja novinara vezana za izjavu direktora "Železnica Italije" Maura Moretija, da saradnja s Kinom u železničkom sektoru Srbiju može koštati u pogledu kvaliteta, ministar je izrazio neslaganje.

"Kao čovek koji više od 40 godina direktno učestvuje i sprovodi izradu najkapitalnijih investicija u zemlji smatram se dovoljno kompetentnim da, uz uvažavanje Moretijevog mišljenja, izrazim neslaganje kada je reč o oceni eventualnog učešća kineskih kompanija u mnogobrojnim projektima koji su predviđeni za naredni period", naveo je Mrkonjić.

"Kinezi pokazuju visok kvalitet i vrhunsku profesionalnost. U to sam se uverio nekoliko desetina puta, prilikom obilaska mosta između Borče i Zemuna", istakao je ministar saobraćaja.

On je podsetio da resorno ministarstvo dugi niz godina intenzivno i aktivno sarađuje sa "Železnicom Italije", da su obavljeni mnogobrojni sastanci na najvišim nivoima i da su mnogi aspekti tih dogovora konkretizovani u izradi idejnih projekata, ali da se nije daleko odmaklo u njihovoj realizaciji.

"Srbija ne može da čeka, mora što pre konkretno da počne da revitalizuje i obnavlja železničku strukturu", istakao je Mrkonjić.

"Naravno, italijanskim kompanijama vrata srpskog građevinskog i infrastrukturalnog tržišta su širom otvorena, pa se nadam da će i vrlo brzo uslediti konkretizacija dosadašnjih pregovora", dodao je ministar.

On je podvukao da Ministarstvo želi svim snagama, naravno, u saradnji sa najkvalitetnijim domaćim i stranim izvođačima, da promeni ukupnu situaciju na srpskim železnicama.

"Otvoreni smo za saradnju, pa se nadam da ću veoma brzo u direktnom razgovoru sa prvim čovekom Železnice Italije omogućiti srpskoj i italijanskoj strani da sve ono što smo pričali četiri godine počnemo da radimo", naveo je Mrkonjić.

Istovremeno, cenimo i ponude i angažovanje drugih zainteresovanih za saradnju u realizaciji vitalnih projekata vezanih za ukupan privredni prosperitet Srbije, naveo je on, ukazavši da je Srbija dugo čekala da dođe u priliku kako bi železničku infrastrukturu dovela na evropski nivo.

Ministar je podsetio da je ruski kredit od 800 miliona dolara opredeljen isključivo za obnovu devastirane železničke infrastrukture, da je strateško opredeljenje i deo ukupnog master plana Srbije da to u narednih nekoliko godina bude i učinjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track