Parastos za Srbe stradale u Ravnim Kotarima
Foto: Beta

Sećanje na 1993.

Parastos za Srbe stradale u Ravnim Kotarima

Društvo -
U operaciji HV "Maslenica 93" 22. januara 1993. poginulo je 348 srpskih vojnika i civila, među kojima je i 35 žena i troje dece uzrasta do 12 godina

BEOGRAD - Parastos Srbima iz Ravnih Kotara u Dalmaciji, koji su 1993. godine stradali u akciji hrvatske vojske "Maslenica", služen je danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Operacija hrvatske vojske "Maslenica 93" izvedena je 22. januara 1993. godine na području Ravnih Kotara i Velebita, koje je bilo u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga Ujedinjenih Nacija.

Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza", Dragana Đukić izjavila je da je tom akcijom hrvatske vojske, područje Ravnih Kotara etnički očišćeno od Srba.

"Danas na tom području nema Srba. Potomci nastradalih danas žive u trećim zemljama, bez nade da bi mogli da se vrate na svoja ognjišta", rekla je Đukićeva.

Prema njenim rečima, niko od planera i izvršilaca te operacije hrvatske vojske nije optužen i procesuiran pred Međunarodnim sudom u Hagu ili pred sudovima Hrvatske.

Prema podacima Udruženja "Suza", u napadu hrvatske vojske poginulo je 348 srpskih vojnika i civila, među kojima je i 35 žena i troje dece uzrasta do 12 godina.

Najveća razaranja pretrpela su sela Kašić, Smoković i Islam Grčki u kome su porušeni Dvori Janković Stojana sa crkvom Svetog Georgija, izgrađenom 1675. godine i u kojoj je sahranjen književnik Vladan Desnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track