Zlatna svadba Merkelove i Orlanda

Proslava pomirenja

Zlatna svadba Merkelove i Orlanda

Društvo -
Izražavam želju da će se Srbija, kao deo jugoistočne Evrope u kojoj vlada pomirenje, uz pomoć Francuske i Nemačke i svih drugih članica EU, uskoro pridružiti velikoj porodici Evropske unije, kojoj prirodno pripada, izjavio je francuski ambasador, govoreći na srpskom jeziku

BEOGRAD - Ambasadori Francuske i Nemačke Fransoa-Gzavije Denio i Hajnc Vilhelm izrazili su želju da balkanske zemlje prevaziđu neprijateljstva i da uskoro postanu deo Evropske unije.

Dvojica ambasadora su organizovali zajednički prijem u Beogradu povodom proslave 50. godišnjice potpisivanja sporazuma o francusko-nemačkom pomirenju i saradnji.

" Izražavam želju da će se Srbija, kao deo jugoistočne Evrope u kojoj vlada pomirenje, uz pomoć Francuske i Nemačke i svih drugih članica EU, uskoro pridružiti velikoj porodici Evropske unije, kojoj prirodno pripada", izjavio je francuski ambasador, govoreći na srpskom jeziku.

Nemački ambasador je rekao da je to želja i Nemačke i da Evropa ne bi bila potpuna bez Srbije. Vilhelm je rekao da Francuska i Nemačka žele da sve zemlje na Balkanu prevaziđu neprijateljstva i postanu prijatelji i deo EU, koja je, kako je dodao, najveći mirovni projekat koji postoji.

Ambasadori su, govoreći na jeziku svog kolege, istakli da je francusko-nemačko prijateljstvo jedan od temelja na kojima počiva EU. Denio je rekao da pomirenje Francuske i Nemačke nije došlo samo po sebi, nego da je bilo plod čvrste političke volje državnika dveju zemalja i da je zapadnoj Evropi tada donelo trajni mir.

"Politička volja omogućava da se dođe do kompromisa, reč za koju znam da se na Balkanu često doživljava kao neka vrsta psovke", kazao je francuski ambasador.

Denio je rekao da ne bi bilo održive evropske politike da lideri dve zemlje nisu uložili napore da dođe do dijaloga, koji podrazumeva iskrene razmene mišljenja.

"Saradnja dve zemlje igrala je, i igra centralnu ulogu u funkcionisanju i jačanju EU", kazao je Denio, dodajući da, ipak, ne postoji francusko-nemački monopol u okviru EU za čiji je rad neophodna saradnja svih članica. Nemački ambasador je kazao da je poruka Jelisejskog sporazuma da "iz vekovnog neprijateljstva i mržnje može da izraste pravo prijateljstvo, poruka koja upravo na Balkanu ima svoj značaj".

Sporazum između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Francuske potpisali su u Jelisejskoj palati u Parizu 22. januara 1963. godine nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol. Vlade Francuske i Nemačke proglasile su 2012/2013. nemačko-francuskom godinom kako bi obeležile 50. godišnjicu početka saradnje dve zemlje koja je od tada postala glavni stub i pokretač evropskih integracija.

Među gostima na prijemu u ambasadi Francuske u Beogradu bili su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i brojni predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Srbiji. Na svečanosti su deca iz nemačke i francuske škole u Beogradu otpevala "Odu radosti" iz Betovenove 9. simfonije, koja je oficijelna himna Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track