Srbija da se uključi u odbranu Srba u Hagu

Nikola Selaković

Srbija da se uključi u odbranu Srba u Hagu

Društvo -
Mora da se poboljša tretman države prema njima kada je u pitanju zdravstvena nega i zaštita, ali i da pruži maksimalnu podršku za ustupanje dokazne dokumentacije timovima odbrane tamo gde prvostepena suđenja još traju, rekao ministar pravde

KRALJEVO - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da odnos države prema srpskim optuženicima u Haškom tribunalu mora da se promeni i postane pitanje sistema.

"To praktično znači da mora da se poboljša tretman države prema njima kada je u pitanju zdravstvena nega i zaštita, ali i čitav niz drugih pitanja kao što su pružanje maksimalne podrške za ustupanje dokazne dokumentacije timovima odbrane tamo gde prvostepena suđenja još traju", rekao je Selaković posle obilaska sudova u Kraljevu.

Ministar je kazao da se, takođe, mora naći mogućnost obezbeđivanja dokaza za slučaj revizije nekog postupka, bilo da su naši državljani optuženi, bilo da su u pitanju strani državljani a da u tim slučajevima mi kao država raspolažemo nekim dokazima.

"Odnos prema srpskim državljanima optuženim u Hagu mora da se promeni. Do sada je bio sveden na pojedinca, a mora da bude pitanje sistema. Rasim Ljajić je pokazao i te kako veliku odgovornost u poslovima rukovođenja Nacionalnim savetom za saradnju s Haškim tribunalom, ali iza njega mora da stane i sistem i to se mora sistemski rešavati”, rekao je Selaković.

Selaković smatra da odnos Republike Srbije prema njenim građanima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici haškog suda u Sheveningenu nije smeo da se završi kada su izručeni Hagu.

“Nisu izručivani ljudi samo kao pojedincii već i kao nosioci visokih vojnih i državnih funkcija u svojoj državi i koji su istupali u ime svoje države. Prema tome, država ima obavezu da tim ljudima izađe u susret kad i gde im je to potrebno”, poručio je Selaković.

Selaković je prošle sedmice posetio pritvorsku jedinicu Haškog tribunala gde je razgovarao sa 13 srpskih pritvorenika. On je prvi ministar pravde iz Srbije koji je obišao srpske pritvorenike.

Novim zakonima pravda dostupnija građanima

Ministar pravde i državne uprave izjavio je da će se u toku marta u Skupštini Srbije pred narodnim poslanicima naći preko deset pravosudnih zakona, kojima će se pored ostalog prošiti sudska mreža i pravda postati dostupnija građanima.

"Među tim zakonima biće i četiri pravosudno-organizaciona zakona, kojima će se, s jedne strane, proširiti sudska mreža u Srbiji i time pravda postati znatno dostupnija građanima, a sa druge strane biće stvorena mreža jeftinija za budžet", naglasio je Selaković prilikom obilaska sudova u Kraljevu.

U saopštenju ministarstva se navodi da je ministar juče posetio Osnovni, Privredni, Prekršajni i Viši sud u Kraljevu i razgovarao sa vršiocima funkcija prdsednika tih sudova, njihovim sudijama i zaposlenima u sudskoj upravi, o uslovima rada i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Nakon obilaska sudova ministar je održao kolegijume sa predsednicima sudova i sudijama, kao i predstavnicima sudske uprave sva četiri suda u Kraljevu.

Tokom sastanaka, ministar Selaković je ocenio da Viši sud i Privredni sud u Kraljevu imaju dobre uslove rada, što, kako je rekao, nije slučaj i sa Prekršajnim i Onovnim sudom.

"Osnovni sud u Kraljevu još uvek oseća posledice katastrofalnog zemljotresa koji se dogodio pre dve godine, što je apsolutno nedopustivo", rekao je ministar i dodao da se uslovi rada veoma teški, kao i da se posledice zemljotresa vide kao da se on dogodio pre nekoliko dana.

Ministar je istakao da će doći do hitnog preduzimanja najbitnijih mera, kako bi se te posledice sanirale. Takođe, ministar je istakao da se u narednom periodu mnogo više brige mora povesti o materijalnim i finansijskim uskovima rada sudskog osoblja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track