Za ulazak u EU samo 41 odsto građana

Evroentuzijazam

Za ulazak u EU samo 41 odsto građana

Društvo -
Istraživanje Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije pokazuje da je podrška građana za ulazak u EU na najnižem nivou u poslednjoj deceniji

BEOGRAD - Podrška građana Srbije ulasku zemlje u Evropsku uniju pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto, pokazuje istraživanje koje je u decembru prošle godine urađeno za potrebe Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u drugoj polovini 2012. došlo je do daljeg značajnog pada evroentuzijazma, i to u odnosu na jun za čitavih osam odsto. Ovo istraživanje će biti predstavljeno javnosti u četvrtak, 31. januara.Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, potvrđuje ovaj podatak i ukazuje da se zemlja nalazi u apsurdnoj situaciji.„Sve parlamentarne stranke, osim DSS, su za evropske integracije zemlje, a podrška tim integracijama pala je na 41 odsto. Taj podatak govori da 59 odsto građana ne veruje da će Srbija čak ni za deset ili 15 godina ući u EU, jer joj to niko ne garantuje“, objašnjava Simić.Prema njegovim rečima, uzrok tako maloj podršci je situacija oko Kosova i neizvestan datum za početak pregovora o pristupanju.„Ovdašnja javnost oseća da Uniji ne treba Srbija sa svojim problemima i zato ne veruje da će do skorog i izvesnog ulaska u nju doći. Evropropaganda je zatajila. Sada umesto krilatice Evropa nema alternativu imamo poruke da Srbija neće moći da preživi bez Evrope. Uz to, kada je reč o Kosovu, strane diplomate dolaze i govore da ustupci koje je Srbija napravila nisu dovoljni i da treba još da ih bude“, navodi Simić.On dodaje da bi ovakva situacija mogla da izazove probleme ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora do kraja godine.„To bi moglo da sruši kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahteva EU i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu. Sada kada su naprednjaci i socijalisti zamenili uloge s demokratama, ako Srbije ne dobije taj datum, to bi moglo da dovede do vanrednih izbora zbog kojih je Srbija u integracijama izgubila celu prošlu godinu“, upozorava Simić.Podsetimo, prema prethodnom istraživanju Kancelarije za evropske integracije sredinom 2012, za ulazak Srbije u EU glasalo bi 49 odsto građana, dok bi protiv bilo 25 odsto. Istraživanja o mišljenu građana Srbije o evropskim integracijama obavljaju se od septembra 2002, kada se za ulazak države u EU izjasnilo 68 odsto ispitanika, a 13 odsto je bilo protiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja