Podneta krivična prijava protiv Dodika zbog pranja para...

Specijalno tužilaštvo

Podneta krivična prijava protiv Dodika zbog pranja para...

Društvo -
Darko Trifunović i hrvatski novinar Domagoj Margetić podneli prijavu koja predsednika RS tereti za nezakonito izvlačenje budžetskih sredstava iz RS

BEOGRAD - Profesor dr Darko Trifunović i novinar istraživač iz Zagreba Domagoj Margetić podneli su Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nezakonitog izvlačenja novca iz javnih proračunskih sredstava Republike Srpske i organizovanog pranja tako nezakonito stečenog novca u Srbiji!Oni su u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Beogradu objasnili da su krivičnu prijavu protiv Dodika podneli zbog „zloupotrebe položaja i ovlašćenja, pranja novca stečenog korupcijom, organizovanim kriminalom i trgovinom političkim uticajem, te sukobom interesa". Krivična prijava se, kako su rekli, takođe odnosi i na krivično delo utaja poreza. Trifunović je rekao da su kao osnov za podnošenje prijave uzeli „tajnu dokumentaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)". Iz ove dokumentacije se vidi, kako su kazali, da su Milorad Dodik i njegova "kriminalna organizacija" prali novac od organizovanog kriminala, stečen kriminalnim aktivnostima SNSD-ove vlasti", između ostalog, i u raznim bankarskim, odnosno tajnim operacijama oko prodaje nekretnina, ne samo u BiH, nego i u zemljama regije, posebno u Srbiji.

„To u celosti dokazuje dokument klasifikovan kao poverljiv, "Izvštaj o postojanju osnova sumnje za počinjenje kaznenih dela', koji je SIPA zaključila 2009. godine", navodi se, uz ostalo, u obrazloženju krivične prijave.Takođe, se navodi da je prvooptuženi Milorad Dodik „za svog sina Igora prijavio da je bez ikakvih prihoda", a da prema njegovoj imovinskoj kartici iz 2010. godine „poseduje preduzeće u vrednosti od 2.625.000 KM. ili 1,3 miliona evra, automobile vrednosti 50.000 KM te gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banjaluci u iznosu preko 10 miliona KM".Domagoj Margetić je objasnio da je do podnošenja krivične prijave došlo upravo tokom nastavka istrage o poslovanju Hipo banke i hapšenja Ive Sanadera u Hrvatskoj, što po njegovim rečima, „potvrđuje vezu Dodika i Sanadera".Margetić je informaciju o široko rasprostranjenoj političkoj korupciji u RS-u potvrdio svojim izveštajima i istraživačkim radnjama, koji su priloženi kao dokaz uz podnesenu krivičnu prijavu. U tim dokazima se, pored ostalog, spominje naftna industrija RS-a, privatizacija Telekoma RS-a, ali i preduzeće čije je sedište u Laktašima. Margetić je objasnio da je Dodik „nezakonito stečen novac prao kupovinom nekretnina u Srbiji, i to najmanje dva stana i jedne kuće u Beogradu, čime je prema zakonima Srbije kao građanin te zemlje počinio krivično delo pranje novca sumnjivog i nezakonitog porekla".Trifunović i Margetić su, tokom obraćanja novinarima pred zgradom Specijalnog tužilaštva u Beogradu, pokazali faksimile i kopije svih dokumenata koje, kako su rekli, čvrsto pozivaju na odgovornost aktuelnog predsednika RS-a.Na pitanje novinara zašto su baš u Beogradu podneli krivičnu prijavu, Trifunović je rekao da je to zato što se upravo to „krivično delo odnosi i na Srbiju". On je rekao da ova njegova aktivnost nema nikakvu političku pozadinu već samo „traži odgovor na pitanja odakle Dodiku toliki novac".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track