Počela vanredna sednica Skupštine Srbije

Nova sednica

Počela vanredna sednica Skupštine Srbije

Društvo -
Pre debate o razrešenju Nate Mesarović sredinom nedelje, na dnevnom redu su odluke o učešću snaga odbrane u mirovnim misijama

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započela je novu sednicu na kojoj će teme biti prestanak funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović, elektronski nadzor komunikacija, učešće snaga odbrane u ovogodišnjim multinacionalnim operacijama.

Debata o prestanku funkcije Nate Mesarović očekuje se tek sredinom sedmice, budući da su najpre na dnevnom redu odluke o učešću snaga odbrane u mirovnim misijama ove godine.

Pripadnici Vojske Srbije u 2013. godini učestvovaće u devet operacija pri misiji Ujedinjenih nacija i Evropske unije, a MUP-a Srbije u četiri, predviđeno je predlozima odluka o učešću snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2013. godin

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i izmene Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok".

Izmenama Zakona o VBA i VOA predviđeno je da će tajni elektronski nadzor telekomunikacija I informacionih sistema radi prikupljanja zadržanih podataka o telekomunikacionom saobraćaju, bez uvida u njihov sadržaj, u buduće moći da se obavllja samo na osnovu odluke suda.

Debatovaće i o ratifikaciji tri međunarodne konvencije, kao i o nekoliko kadrovskih odluka.

Dnevnim redom nove sednice bio je predviđen i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u državama nastalim na području bvše Jugoslavije, koji je predložio poslanik SNS Miodrag Linta, ali je on povučen iz skupštinske procedure zbog daljih konsultacija oko sadržaja teksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track